2012. április 21., szombat

A torta, ami nem édes

Országszerte kedvelt a tipikusan svéd étel, a smörgåstårta (szendvicstorta). Ízre szendvicsszerűség - bár annál jóval krémesebb -, kinézetre pedig torta. Azt hittem, ez valami nagyon hagyományos étel, de igazából csak a 70-es években terjedt el mint ünnepi fogás, valószínűleg dán hatásra (Dániában a különféle trükkös szendvicseknek nagy hagyománya van).

Esküvő, születésnap, vagy Svédország nemzeti ünnepe (június 6.) és más ünnepek kedvenc hozzávalója a smörgåstårta. A szokásos tartalom: garnélarák, füstölt lazac, tojás, paradicsom, uborka. Vidéken, ahol kevésbé jutnak hozzá garnélarákhoz, húsgolyókkal is készítik. Már több szakácskönyv is megjelent a témában többszázféle variánssal, három recept itt is megtalálható (svédül). Természetesen hidegen tálalják és a tortához hasonlóan szeletelik fel.

A nap svéd szava:  högtid (ünnep)

Nincsenek megjegyzések: