2009. november 11., szerda

Munka Svédországban (2. rész)

Az előző bejegyzésben úgy tűnhetett, hogy túl sötéten festem le a svéd helyzetet - talán mindenáron el akarom riasztani a honfitársaimat? Erről szó sincs, de fontos, hogy mielőtt valaki erre a lépésre adja a fejét, ismerje reálisan a lehetőségeket és az esetleges buktatókat.

Most olyan információk következnek, amik segítségül szolgálhatnak mindazoknak, akik elszánták magukat, hogy a svéd valóságot testközelből is megtapasztalják :-)

Az általam hivatkozott linkek nagy többsége angol nyelvű (ezeken belül viszont svéd nyelvűek is vannak).

1. Személyi szám

Ez a legelső dolog, amit meg kell szereznünk az országba érkezés után, feltéve ha legalább 1 évig akarunk maradni. Tényleg fontos, szükségünk lesz rá álláskeresésnél, bankszámlanyitásnál, általában a hivatalos ügyek intézésénél, internetes és bankkártyás vásárlásnál, stb.

Egy évnél kevesebb idő esetén koordinációs számot kell igényelni. Mindkét azonosítót a Skatteverket-nél (adóhivatal) lehet intézni.

A svéd személyi szám - azaz personnummer - szerkezete kicsit hasonlít a magyarra (csak az elején nincs az a 1-es vagy 2-es):

  • születési idő (6 számjegyen: ééhhnn)
  • 4 számjegyű azonosító (akit esetleg részletesen érdekel a felépítése, ezt is megtalálja a Skatteverket oldalán)

Egyébként a népességnyilvántartásról és az ezzel kapcsolatos összes fontos dologról (költözés Svédországba, házasság, gyerekszületés, névváltoztatás, halál és persze a személyi szám) egy remek angol nyelvű összefoglaló van itt.


2. ID-kártya

Ha megvan a személyi számunk, lehet intézni a svéd személyi igazolványt is, amit ID-kort-nak hívnak. Szintén az adóhivatal intézi 400 korona befizetése után. Részletes információ itt, de én is írtam róla szeptemberben.

Mivel 2009. június előtt külföldiek nehézkesen vagy nem kaptak ID-kártyát (bürokratikus okok miatt, erről is írtam még tavaly), én pl. bő egy évig elvoltam nélküle, mindenhol a magyar jogosítványomat mutogatva, mármint ha személyazonosító okmányt kértek (svédül: legitimation vagy röviden leg). Na persze annyi plusszal, hogy a svéd személyi számom utolsó 4 jegyét be kellett mondanom - az első 6 jegy ugyebár a születési idő. Úgyhogy ID-kort nélkül el lehet egy ideig lenni, ha úgy adja a sors :-)


3. Nyelvtanulás

Akinek már van svéd személyi száma és regisztrálta magát a Migrationsverket-nél is, az ingyen tanulhat svédül az SFI-n (Svenska för invandrare - svéd nyelv bevándorlóknak). Arra azért készüljünk fel, hogy az első lépéseket nagy valószínűséggel egy olyan csoportban kell megtennünk, ahol néhányan még az abc-vel is akkor fognak megismerkedni (nagyon sok arab ajkú bevándorló van, pl. irániak, irakiak...)

Esetleg ennél még hatékonyabb lehet egy fizetős nyelvtanfolyamra beiratkozni - ha valakinek már van munkahelye, érdemes lehet megtudakolni, hogy fizetnek-e ilyesmit ill. a külföldi kollégákat meginterjúvolni, hogy mik a tapasztalataik. Ha magunk keresünk állást, ez nem biztos, hogy alternatíva, amikor az ember örül, hogy egyáltalán az albérletet ki tudja fizetni. Apropó...


4. Albérlet, lakás

A legtöbb városban hiány van kiadó lakásokból - viszont rengeteg eladó lakás van. Így ha valaki olyan szerencsés, hogy van pénze lakást venni, ez jelentősen megkönnyíti a dolgokat. (Utána eladhatja vagy akár ki is adhatja, ha ő már nem tud ott lakni vagy pl. elköltözik más városba.) Bevallom, hogy bár nem egy luxuslakásom volt Budapesten a XIII. kerületben, de magasabb négyzetméteráron adtam el, mint amennyiért Malmöben a (zöldövezeti!) lakásunkat vettük. De ez persze nem ilyen egyszerű, a felkapottabb helyeken itt is igencsak borsos árak vannak. Ilyen pl. Malmö belvárosa, aztán a tengerparti lakónegyedek: a Västra Hamnen, a Dockan, Ribersborg...

Lakáshitelt viszont csak bizonyos feltételek megléte esetén adnak a bankok (általában min. 1 éve fennálló, határozatlan idejű svéd munkaviszonyt jelent), de akkor igen gyorsan és a Magyarországon megszokott hercehurcák teljes mellőzésével. Nagyon jó, emberközpontú a rendszer, tulajdonképpen még fel sem fogjuk az egészet és már utalják is a pénzt :-)

Az albérleti viszonyok ezzel szemben (nem is) kicsit szövevényesek. Akit érdekel a téma, a The Local oldalán pl. itt és itt tudhatja meg a legfontosabb dolgokat, hsznos linkeket pedig itt talál. Maga az újság - svéd hírek angolul és a svéd élethez kapcsolódóan minden, de tényleg minden - egyébként is kötelező olvasmány az ide készülőknek!

5. Munkakeresés

Ehhez is egy remek összefoglaló írást ajánlok, linkekkel (eredetileg ausztráloknak készült, de nemzetiségtől függetlenül hasznos). Itt is abszolút igaz, hogy az oldal többi része is nagyon hasznos.


Egy jó állás megcsípéséhez nem árt ha vannak svéd kapcsolataink és/vagy svéd munkatapasztalatunk (a svéd tanulmányok felmutatása sem hátrányos!), de a legfontosabb tulajdonság mindenképpen a kitartás. No meg némi szerencse sem árt...

FIGYELEM: Angol nyelvtudás nélkül egyáltalán nem ajánlott szerencsét próbálni errefelé...túl könnyen kerülhetünk nagyon kiszolgáltatott helyzetbe :-(

És még egy tipp: érdemes minél nagyobb kezdőtőkével nekivágni a hosszú útnak, különösen ha még nincs munkánk. Különben nagyon hamar véget érhet az ígéretes svéd kaland.


A nap svéd szava: arbetsförmedling (munkaközvetítő hivatal)

2 megjegyzés:

Szabó Ildi írta...

Egy kis adalék a témához:

http://psycho.blog.hu/2009/06/03/hol_kezdjem_ha_svedorszagban_akarok_dolgozni

Névtelen írta...

Kedves Emőke, nagyon hasznos írás, köszönöm!