2009. február 21., szombat

Lakásügyek

Szerencsésen túlvagyunk a február 17-én, amit nagyon vártunk, mert aznap kaptuk meg az új (azaz nekünk új, de igazából használt) malmöi lakásunk kulcsait. Még tavaly decemberben találtuk a lakáshirdetést a neten és úgy találtuk, hogy megfelel a kívánságainknak: nem túl kicsi lakás, zöldövezetben van (egy nagy park közvetlenül a szomszédban), jó a közlekedés, és főleg: van erkély és fürdőkád is, amik az én mániáim :-) December 19-én néztük meg a lakást és dec. 26-án(!) kötöttük meg az adásvételi szerződést az ingatlanközvetítő irodájában. Egyébiránt nem költöttünk sokat a karácsonyi ajándékokra ;)

Szóval még az évvégi ünnepek előtt/között belevágtunk a hitelügyintézésbe és mindenbe, ami ezzel jár. Mondjuk ha valaki itt lakást akar venni némi hitellel, kell hozzá háttér, leginkább a stabil munkahely igazolása az elvárt. De ha ez megvan, akkor a magyar viszonyokhoz képest elenyésző macerával lehet ügyintézni. Pl. nem kell a földhivatalba tulajdoni lapokért rohangálni - sőt, ilyennel, hogy földhivatal, egyáltalán nem is találkoztunk. Továbbmegyek: nem kell se ügyvéd, se közjegyző (hihetetlen, ugye?). Sok mindent az ingatlanközvetítő intéz: szerződés előkészítése, válaszok adása a felmerülő kérdéseinkre, kapcsolat a házzal - ahonnan engedélyt kellett kapnunk, hogy beköltözhessünk -, sőt hitelajánlatot is adott, bár végül nem attól a banktól vettünk fel hitelt.

Több banktól kértünk ajánlatot, itt ezt "hitelígéretnek" - lånelöfte - nevezik, azaz a bank papíron ígéretet tesz, hogy tényleg ad nekünk hitelt és mekkora összegben (ez az ígéret 6 hónapig érvényes). Érdemes ezt mihamarabb elintézni és már ennek birtokában lakásnézőbe menni, mert ez bizonyítja a komolyságunkat - és hogy tényleg kapunk hitelt -, plusz még időt is spórolunk vele. Ebből következik, hogy simán kimarad az értékbecslés és az ennek eredményére való várakozás is. Szimplán kiszámoljuk magunknak, hogy mennyink van, meddig nyújtózkodhatunk és a legtöbb bank weboldalán van valamilyen ügyes kis hitelkalkulátor, amiből saccolhatunk, melyik összeg milyen részletekkel fog járni (kb.). Ennek megfelelően töltöttük ki mi is a lånelöfte-igénylési kérelmünket. És ha már megvan, hogy melyik bank a legszimpatikusabb, akkor el kell dönteni a részleteket is, időpontot kell kérni tőlük, majd be kell menni a bankba aláírni (azt már korábban meg kellett jelölni, hogy melyik napon utaljanak). Kész. Az egész procedúra akár rövidebb, mint egy hét alatt is lebonyolódhat, pl. ha nem kell az eladó kiköltözésére várni (lånelöfte-t az interneten is lehet kérni, sőt leginkább ott).

A svéd lakáshitel-kamatok most a gazdasági válság (ill. a válság miatti többszöri alapkamat-csökkentés) miatt történelmileg alacsony szinten vannak, most éppen 2,5-3,5% között, a lekötéstől - és persze a banktól - függően. Ez viszont láthatóan élénkítőleg hat a lelassult svéd lakáspiacra mostanában.

Szóval az eheti legfőbb "szabadidős" programjaink: csomagolás és költözködés...

A nap svéd szava: bolån (lakáshitel)

Nincsenek megjegyzések: