2009. március 1., vasárnap

Királyi esküvő a láthatáron

Még visszatérve Victoria, a svéd trónörökös eljegyzéséhez, néhány érdekes tény (és vélemény) a témában:

- Svédországban 1590-ben hoztak először olyan törvényt, amely szerint nő is trónra kerülhet (ha nincs fiúgyermek a királyi családban, ugyanis korábban csak a legidősebb fiút koronázhatták meg). 1632-ben így lehetett II. Gustav Adolf egyetlen lánya, Kristina az első svéd királynő. Viszont az 1700-as évek elején hozott újabb törvény értelmében a korona ismét csak fiúágon vált örökölhetővé. Ez egészen 1980-ig érvényben volt.

- Európában jelenleg a következő országokban van királyság: Dánia, Norvégia, Nagy-Britannia, Hollandia, Belgium, Spanyolország és Monaco. Ezen belül három királynő is trónon van: II. Erzsébet (angol), I. Beatrix (holland) és II. Margarethe (dán).

- Victoria vőlegénye, Daniel – aki „a nép egyszerű gyermeke”, azaz nem nemesi családból származik - a jövő évi (ennek ideje még nem kitűzött) esküvő napján válik herceggé. Az eljegyzést a királynak és a miniszterelnöknek is jóvá kellett hagynia. Egyébként nem újkeletű kapcsolatról van szó: már 7 éve együtt vannak.

- A svédek nagy része nagy örömmel fogadta az eljegyzés - és a közeli esküvő - hírét, sőt egy közvéleménykutatás szerint a lakosság 1/3-a szeretné, ha a király lemondana a trónról Victoria javára (habár Carl XVI Gustav korábban már többször is utalt rá, hogy élete végéig király kíván maradni). De nem kevesen vannak azok a köztársaságpártiak, akik az esküvő hírét inkább tragédiaként élik meg, ami Svédország köztársasággá válását akadályozza...

- Még nem tisztázott, hogy ki fogja az esküvő – a gazdasági válság ellenére valószínűleg hatalmas összegre rúgó – költségét finanszírozni. Lehetséges verziók:
a. A királyi család a saját költségvetéséből
b. Az állam (pontosabban az adófizetők)
c. Az előző kettő valamely kombinációja.
A körkérdések során több öntudatos állampolgár kijelentette, hogy márpedig nagyon nem szeretne anyagilag hozzájárulni a királyi nászhoz, az egyik levélíró szerint „nagyszerű, hogy egy teljes év van még addig, úgyhogy Victoria családjának lesz ideje egy kis pénzt összekuporgatni” :-) Mások viszont úgy vélik, hogy a királyi család és Victoria bár sokba kerül, de a „beléjük fektetett” pénz sokszorosát hozzák vissza a svéd államnak, hiszen ők az ország arcai és egyedülálló országreklámként szolgálnak. Egyébként nagyon sok jótékonysági egyesületet és eseményt is támogatnak, tehát pozitív példával járnak elöl, ez is kétségtelen.

- Daniel Westling, aki korábban fitnessedző volt – ennek kapcsán ismerkedett meg Victoriával is! -, jelenleg több edzőterem tulajdonosa, az elmúlt években nagy változásokon ment keresztül, pl. korábbi lezser, sportos stílusát elegáns öltönyökre és szemüvegre cserélte. Az eljegyzés bejelentésével egyidejűleg az üzleti ügyeit is másra bízta, hiszen ezentúl másra kell koncentrálnia (illetve amúgy sem lenne etikus a királyi családhoz kapcsolódást üzleti célokra is kihasználni). Most már bevallottan azt tartja a legfontosabbnak, hogy Victoriát támogassa meglehetősen sokrétű és összetett feladatában.

- Több újságcikket is olvastam a napokban, amelyek azt boncolgatják, hogy vajon tényleg boldog lesz-e Daniel a felesége árnyékában, mindig egy lépéssel a nyomában járva, a saját ambícióit feladva? Ebben a szerepben egyúttal a brit királynő, Erzsébet (Elisabeth) férjéhez, Philip herceghez hasonlítják, aki már hosszú évtizedek óta játssza a „másodhegedűs” szerepét.

A nap svéd szava: drottning (királyné vagy királynő)

1 megjegyzés:

Rita írta...

Szegény Viktoria, amióta közöm van Svédországhoz, mindenki csak ezt a viszonyt taglalja. Sokat kellet várnia, miga az apja rámondta a áment a dologra.