2009. március 29., vasárnap

Strand a dán oldalon

A koppenhágai metrón utazva már régóta tudtam, hogy van egy "Amager Strand" nevű megálló, de csak a múltkor, bizarr módon pont egy fotóval illusztrált hírt* látva kezdett el bennem nagyon mocorogni, hogy el is kellene oda mennünk (mert persze munkába menet-jövet nincs időm ilyeneket felfedezni). Az a tengerpart, ami ilyen homokdűnés-sétányos-tengeri füves, az nagyon rossz nem lehet, gondoltam. Nekem legalábbis az egyik gyengém az ilyesmi.

Szóval kapóra jött, hogy éppen vendégeink vannak, akiknek úgyis akartunk valami igazi, hangulatos tengerpartot is mutatni, szóval tegnap délelőtt a hídon át Dániába menő vonattal (Öresundståg) át is ruccantunk a dánokhoz. Az Amager Strandpark weboldala alapján kitaláltam, hogy a lagúna északi csücskénél szálljunk le, ami a leginkább "vad" tengerpart (egyébként három metrómegálló is érinti a kb. 2 km hosszú parkot: Femøren, Amager Strand és Øresund). Ja igen, a hab a tortán a vezető nélküli metró, amit egyszerűen imádnak a gyerekek (is). Pár állomásra mindenki "vonatvezető" lehet az első üléseken ülve (mert ugye vezető nélkül vezetőfülke sincs, csak a panorámaüveg), de leginkább az ülés előtt állva, a száguldó metrókocsit "irányítva".

A várakozásoknak megfelő, igazi fehér homokos tengerpartot találtunk kacskaringós (és igényes!) betonösvényekkel a homokbuckák között, amin hol egy-egy biciklis vagy görkorcsolyás suhant el, vagy egy futófelszerelésben ügető apuka, a sport-babakocsit tolva maga előtt ;) Nyáron igazi fürdőparadicsom öltözőkkel, zuhanyzókkal, fagyisbódékkal és mindennel körítve, amire egy strandolónak csak szüksége lehet. És persze van biciklitárolóból is többezernyi kétkerekűnek való. Mert ide nem autóval ajánlott jönni (teljesen érthetően)...

Plusz a magamfajta fotóamatőrnek egy hatalmas vizuális élmény - és a bőség zavara - az egész lagúna, ami egyébként így néz ki a levegőből nézve. A hangulat érzékeltetésére néhány kép a Flickr-ről (saját képek is jönnek majd valamikor):
Szóval megint nyugtáztuk, hogy Koppenhága sokkal több, mint a Kis hableány és az egyéb belvárosi látnivalók. Rengeteg rejtett szeglete van, amiknek a felfedezéséhez idő kell...

* És egy e-mailes, személyes kommentár a hajós balesethez: "...megfeneklett a kontenerhajo es meg sem moccan onnan, mert a komplett reszeg kapitany&co miatt letertek a hajoutvonalrol. pedig mar 1 oraval elotte probaltak figyelmeztetni oket, meg helikoptert is kuldtek ki rajuk, de eszre sem vettek, reszegen aludtak lent. most majd buvarok vizsgaljak, megserult-e es elkezdhetik-e levontatni/cibalni onnan. olaj nem szivarog belöle szerencsere es nem akadalyozza a hajoforgalmat sem, mert ugye letert az utrol... megesik az ilyen errefele, nagy a hajoforgalom itt a szorosban es "sekely" helyenkent a tenger, tavaly hetekig egy norveg teherhajot csodalhattam a buszrol munkaba menet, ahogy ott csucsult egy homokpadon, amig le nem birtak vontatni onnan..." :-)

A nap dán szava: udsigtspunkt (kilátópont)

Nincsenek megjegyzések: