2009. március 9., hétfő

Kis hírek, nagy válság

Alapvetően nem szeretek negatív lenni (persze ez nem jelenti, hogy soha nem szoktam...) és ezt a bejegyzést sem ennek jegyében írom. Csak egy kis információ "északról", ahonnan - tudom - kevés hír jut el a magyar médiába. Ugyanis a jelenlegi világválságnak nevezett jelenség természetesen Svédországot sem kíméli.

Az újságok címlapján gyakran jelennek meg hírek nagy (és nagyon nagy, esetenként akár többezres) elbocsátásokról. Klasszikus példa az autóipar, ennek megfelelően Svédország két - eddigi - büszkesége, a Volvo és a Saab sem úszta meg, az utóbbi termelésének leállítására is kényszerült februárban és bezárás is fenyegeti (állandóan napirenden van, hogy kap-e az államtól további támogatást avagy nem - a jelenlegi álláspont szerint nem). Nagy port kavart fel az elmúlt héten, hogy a Volvonál annak ellenére emelni akarták a menedzserek fizetését, hogy ilyen siralmas a helyzet (7700 ember elbocsátása van folyamatban, csak Svédországban). Az indok: a főnökök különben elmennek más cégekhez (!). A tervezetet a miniszterelnök is nagyon erősen bírálta, végül - valószínűleg ezek hatására - nem lett belőle semmi.

Kapcsolódó hír: az egyik legnagyobb szakszervezet (IF Metall) - nagy megdöbbenésre - a múlt héten egyezett bele, hogy a tagjai fizetését válsághelyzet esetén 20%-kal csökkenteni lehessen, ilyen döntésre eddig nem volt példa. Más szakszervezetek úgy gondolják, hogy ez nem megoldás, mert még ezután is csődbe mehet egy cég, viszont a csökkentett bérű dolgozók kisebb munkanélküli segélyt, kevesebb táppénzt és - ha valaha megérik a cégnél - kevesebb nyugdíjat is kapnak majd. Ugyanez a szakszervezet megemeli a dolgozók által havonta fizetendő munkanélküli járulék díját, mondván, hogy nem ilyen tömeges elbocsátás esetére voltak a díjak tervezve (ami tulajdonképpen hihető is).

Szóval akinek van állása, az egyre jobban értékeli, aki pedig elvesztette, az a pillanatnyilag igencsak leszűkült munkaerőpiacon próbál szerencsét. A munkanélküli segély (A-Kassa a neve az intézménynek) itt legkorábban egyéves munkaviszony után jár, de csakis akkor, ha ezalatt a munkanélküli járulékot - ami önkéntes, nem kötelező - rendesen fizette a munkavállaló. Nem csoda, ha az utóbbi időkben sokan léptek be az A-Kassákba, habár gyors gyógyírt semmi esetre sem jelent, épp az egyéves fizetési kötelezettség miatt.

A nap svéd szava: lågkonjunktur (dekonjunktúra, szép magyar szóval...)

Nincsenek megjegyzések: