2009. március 13., péntek

A mi autónk

Az utóbbi idők extrém bútor-hazacipelési sztorijait átélve* – de egyébként más okok miatt is – már jó ideje érlelődött bennünk az autóvásárlás gondolata. Erre néminemű nyomozás / piackutatás után** ezen a héten került sor (11. hét, ha valaki nem tudná – a svédek természetesen tudják!).

Mint kiderült, egy autó rendszámának ismeretében az erre szolgáló telefonszámon (vagy faxon) – kérdések feltételével, egy kitartó robothang segítségével - szinte mindent meg lehet tudni az adott kocsiról. Hamar kiderül, ha a hirdetett km-állás valójában már tavaly is a duplája volt, vagy ha a „második tulajdonos” igazából már a hetedik. Vagy épp a tulaj neve nem stimmel (hoppá!). De a tulajdonos átiratása vagy az autó újra üzembe helyezése sem komplikált, elég hozzá egy internetkapcsolat és némi szöveg kitöltése. A biztosítást természetesen szintén meg lehet a neten kötni. Satöbbi ;)

Szóval az új családtag egészen fiatal darab, mindössze 24 éves ;)

Ki ő? Egy kicsit ma már viccesnek ható, nosztalgiázásra való SAAB 90-es (benzines)
Legutóbbi lakhelye: Linköping mellett (azaz kb. 400 km-re Malmötől - picit nehezítő körülmény)
Állapota: Viszonylag megkímélt, eddig 170.000 km-rel a háta mögött. Ez – mint ahogy ez itt szokásos - svéd mértékegységben volt megadva, így: 17.000 mil. Érdemes tudni: 1 svéd mérföld (mil) = 10 km
Színe: Állítólag világoskék. Szerintem egyszerűen szürke.
Érdekes részletek: Slusszkulcslyuk a sebváltó mellett (elsőre meg sem található). Eredeti használati utasítás és szervizkönyv. De tulajdonképpen: az egész kocsi egy jellem :-)
Fogyasztás: Eddig nem is rossz, 9 liter körül (főleg autópályán), de majd még meglátjuk...

Ezek tipikusan azok az autók, amik jól össze vannak rakva, ma is nagyon sok fut belőlük a svéd utakon. Semmi bonyolult elektronika, nulla számítógépes vezérlés.

Szóval végre van egy autónk, ami ugyan szépségversenyt nem nyerne (picit rozsdás...meg egyéb apróságok miatt), de elgurul bárhová, ahová szeretnénk és ez a lényeg. Ja igen, hitel sincs rajta :-)

A nap svéd szava: besiktning (itt: műszaki vizsga)

* az eddigi rekord: 32 kilós IKEA-s étkezőasztal, busszal plusz gyalog…persze ez nem én voltam
** ezeket sem én végeztem

Nincsenek megjegyzések: