2009. február 24., kedd

Egy különleges nap

Ma volt a speciális svéd édesség, a semla (=zsömle) napja, a fettisdag, aminek az eredeti jelentése: "kövér kedd" (den feta tisdagen), ami arra utal, hogy régen a húsvét előtti böjtöt megelőző kedden - és csak akkor - ettek semla-t. Manapság már karácsony és húsvét között végig lehet kapni...és nemcsak kedden ;)

Az egész alapja ez a zsömleféle péksütemény, amiből egy kis kalap is van neki vágva, plusz mandulás krémmel és tejszínhabbal van megtöltve. Több újságban - pl. a Metro-ban - is közzétettek semla-teszteket, ahol az önkéntes újságírók (micsoda nehéz feladat!) szubjektív véleményt mondanak a különböző helyeken vásárolt sütikről. Egy eskilstunai helyi ingyenes újság (az Evelina) szerkesztői pedig egyenesen a helyi rendőrörsöt szórták meg semla-csodákkal, mondván hogy ők úgyis sok édességet esznek járőrözés közben, na meg amúgy is hozzá lehetnek már szokva a mindenféle ellenőrzéshez. A rendőrök persze örömmel vállalták a kihívást (vagyis a tesztelést). Tényleg nem kegyelmeztek: az egyik semla el is vérzett, élvezhetetlen mellékíze miatt...

Az össznépi felhajtást látva már egy ideje gondolkodtam, hogy kellene venni egy-két darabot, ha már ilyen idényjellegű dologról van szó, de a cégem gondoskodott róla, hogy végre megkóstoljam, ugyanis ma délelőtt nagy tálnyi semla várt ránk az ebédlőben ;) A saját tesztem eredménye szerint a mandulás krém pont jó volt, a tejszínhab pedig nem volt édes, ami nálam plusz pont. A tészta amolyan semmi különös, de az összhatás végülis kellemes (4-est kap a maximális 5-ből).

És ha már a jeles napoknál tartunk, akkor illik megemlítenem a nap hírét is, miszerint a trónörökös Victoria koronahercegnőnek végre megkérte a kezét a barátja. Daniel Westling ugyan nem kékvérű, de élvezi a király és a királyné teljes támogatását. Az ország egy része - és persze a média - már hosszú hónapok óta erre várt, szerintem nem kis nyomás van Victorián. Az esküvő tervezett időpontja 2010 kora nyara. Akit érdekel a királyi család bejelentése videón (modern idők...), az ide kattintson.

A nap svéd szava: vispad grädde (tejszínhab)

Nincsenek megjegyzések: