2009. március 27., péntek

Látogatók

Már említettem, hogy két napig szabadságon vagyok és ezalatt leginkább a vendégeinkkel foglalkozom. Az egyik dán kolléganőm szerdán délután így búcsúzott tőlem: "Kellemes mini-nyaralást!" És tényleg, itthon nyaralunk és egyébként is, ennyi időt régen töltöttem már Malmöben, ráadásul jobbára városnézéssel...

Ebben az is jó, hogy a vendégek szemén keresztül látjuk a várost, az országot. Mi már szinte elfelejtettük az "egzotikumokat", amikkel együtt élünk nap mint nap, de ilyenkor tudatosul ez-az. Például amikor kimegyünk a tengerpartra és megnézzük a Turning Torso-t (ami egy lakóház!!) illetve a környező design-negyedet is (Västra Hamnen). Akár este is, és kicsit bekukucskálunk a formatervezett lakások függönymentes ablakán. Turistáknak szabad, nem?...

Aztán tegnap az északi állatok állatkertjében töltöttük a nap nagy részét, amit nemcsak a kiskorúak tudnak élvezni, hanem mi is. Néhány kedvenc hely és élmény:

  • a pénzbedobós, irányítható mini markológép a homokozóban
  • a farkasfalka, akiket egy fullextrás kilátótoronyból lehet a magasból nyomon követni
  • fókaetetés délután 3-kor - az élen Atlas-szal, az éneklő fókával :-)
  • a nemrég született kismacik, akik korábban webkamerán keresztül is követhetőek voltak a barlangjukban, egészen addig, amíg le nem szerelték a kamerát. És hiába minden: már nincs nekik elérhetetlen hely bent, tehát leginkább csak élőben lehet őket megpillantani ;)
  • és persze a viccesen kinéző - kicsit zsiráfra emlékeztető - jávorszarvasok! Akik éppen hatalmas faágakat kaptak friss rügyekkel, amolyan rágcsálnivalónak és ennek köszönhetően nagy számban jelentek meg a kifutó kerítésénél (legutóbb alig egy-két példányt láttunk csak közelről). És nem tévesztendőek össze a kisméretű rénszarvasokkal, akiket szintén meglátogattunk.

Külön köszönet a támogatók között a skåne-i időjárásnak, ami eddig ugyan kissé hideg, de szívmelengetően napos volt, ma viszont már melegebb, tavaszias jellegű fuvallatokkal támogatott bennünket (=némi napsütés és kb. 3 csepp eső).

A nap svéd szava: älg (jávorszarvas, ejtsd: elj)

Nincsenek megjegyzések: