2009. január 18., vasárnap

Földi és égi jelenségek

Az úgy kezdődött, hogy tegnap délután a belvárosban belefutottunk egy hatalmas tüntetésbe, ahol a felvonulók Izrael ellen tüntettek (a sajnálatosan aktuális gázai harci események kapcsán). Egyébként békésen vonult a tömeg, de két lovasrendőr zárta a soraikat. Mindig együttérzéssel figyelem a rendőrlovakat, szegények olyan védtelennek tűnnek. Ami érdekes volt, hogy ez a két ló plexi szemüveget is viselt - nyilván fizikai védőeszközként és nem a dioptriák miatt...

Aztán nem sokkal később a városi vidámparknál (Folkets Park) jártunk, ahol egy távolabbi, füstölő épület tetején tűzoltók dolgoztak és egy kiírás szerint az esti program a parkban keletkezett tűz miatt elmarad. A tűz oka eddig ismeretlen.

Este 8 után a szobában ülve pedig hirtelen egy kb. 2 másodpercig tartó, nagy erejű fényre lettünk figyelmesek. Tűzijátékra vagy villámlásra gyanakodtunk. Fura, de semmilyen hangot nem hallottunk, holott ezeknél kellett volna. Később a Sydsvenskan főoldalán olvastam, hogy még Németország északi részén is látni lehetett a jelenséget, ami valószínűleg egy meteor volt. Nagyon ritkán - Észak-Európában évente kb. 10x - fordul elő, hogy izzó tűzgömb (más néven bolida) lesz a légkörbe érkező meteoritból. Ami rendkívüli, hogy tegnap egy Roger Svensson nevű informatikus filmre is vette ezt a tűzgömböt, illetve a kertjében álló biztonsági kamera automatikusan felvette az égi történést. Az izgalmas videó - ami a Sydsvenskan oldalán nézettségi rekordokat döntött az elmúlt 24 órában - megtekinthető itt.

Szóval ilyen volt egy "unalmas" szombatunk Malmöben, ahol úgy tűnik, mindig történik valami...legalábbis most nagyon így éreztem.

A nap svéd szava: övervakningskamera (biztonsági kamera)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

hűazannyát! és nem voltak utána mindenféle repülő csészealjas, meg viágvége kitalációk? :-)

Emőke írta...

Az egyik fórumban, ahol az emberek megosztották egymással az élményeiket, valaki azt írta, hogy "ez is azt mutatja, hogy közel az utolsó nap"...de azért a nagy többség elfogadta a racionális magyarázatot ;)