2009. január 9., péntek

Madarak és emberek

Ami a madáreledelt illeti, sajnos nem voltunk elég profik az első kihelyezésnél (egy szimpla faágra tettük), így már másnap lecsapott rájuk valami vadállat - szerintünk varjú vagy szarka - és valószínűleg egy darabban elvitte a szajrét. Csak egy szomorú, lyukas zöld háló maradt utána. Másodszorra már trükkösebbek voltunk és egy ágas-bogas bokor közepére akasztottuk a golyókat, ahová nagyobb madarak be sem férnek. Ez volt a nyerő megoldás, innentől kezdve körülbelül egy hétig fogyaszthatták a madarak az ingyenkaját. Innen a 6. emeletről egy kis távcsővel figyeltük a látogatókat, a legtöbbjük kékcinke volt, de pár veréb is megjelent. Azóta már érkezett nekik utánpótlás is. (Pontosan úgy néz ki a golyó, mint ami a képen látható.)

Egyébként ha madarak, akkor az elmúlt hét nagy híre volt, hogy január 3-án, Stockholm közelében láttak egy tajgasármányt (latin neve: Emberiza chrysophrys), ami ezelőtt még soha nem fordult elő Svédországban. A teleket általában Kínában szokta tölteni, de Európában nyáron is ritka vendég. Erre a rendkívüli hírre a következő napokon kb. 400 madarász utazott a helyszínre (Säbysjön), felfokozott hangulatban és bizony némi tülekedés is támadt. A madárka meg valószínűleg nem vágyott ennyi papparazzira és gondolom, jóval nyugalmasabb helyet keresett magának :-)

Van, aki madarakat figyel meg - mások meg embereket. A Copenhagen Cycle Chic blog írója/fotósa a biciklizés fővárosában fellelhető mindennapi utcai sítlusirányzatok bemutatását és a biciklizés pártfogolását tűzte a zászlójára. A város természetesen Koppenhága, ahol a lakosság 36%-a(!) napi rendszerességgel használja a bringáját a remek városi bicikliút-hálózaton. Hóban, szélben, napsütésben. A fotók nagyszerűek és hangulatosak, a biciklisek pedig tényleg stílusosak. Nekem különösen a gyerek- és sörszállításra egyaránt alkalmas háromkerekűek a kedvenceim, a kellően nagy méretű tárolórekeszeikkel...

A nap svéd szava: gulbrynad sparv (tajgasármány)

Nincsenek megjegyzések: