2009. január 17., szombat

A tavasz előszele

Még a reggeli -11 fokban (Eskilstuna, péntek 7:30) is felvidított ez a fényplakát, miközben a vasútállomás felé vágtattam. "Boldogság - a Plantagen szerint". (Plantagen = egy hatalmas növényáruház.) Pont tegnapelőtt (január 15.) volt itt a tulipánok napja. Egyre több helyen tűnnek fel a csokor tulipánok, még a szupermarketekben is. Hát igen, a karácsony- és újév-projekteknek vége, mindjárt itt a tavasz. Ha nem is január végén, de fokozatosan hosszabbak lesznek a nappalok és rövidebbek az éjszakák...de szép is lesz :-)

Egyébként nálunk is egyre több virág van az ablakban, már alig férnek. Például az a kitartó típus az egyre több levelével, amit tavaly egy fémtermoszban hoztunk ki a repülőn. Akkor még belefért, de ma már ez a mutatvány nem menne. Plusz az a keménylevelű ananász, amit egy megevett gyümölcsről levágva plántáltunk és már majdnem feladtuk, hogy lesz belőle valami. Most egyre szebb. Aztán két tömzsi kaktusz csinos barnamintás kaspóban. Egy közepes méreű zamioculcas, aminél igénytelenebb és dekoratívabb növényt nem ismerek. Meg 3 orchidea, amiből kettő most is virágzik.

A céges ebédlőben is lecserélték a mikulásvirágokat helyes kis tavaszi virágokra. És sajnos az a hölgy sem dolgozik már ott, aki mindig olyan kedvesen adta az ebédet (sőt, egyszer még receptet is kértem tőle a jól sikerült előző napi ebéd kellemes emlékétől felbátorodva). Az aggályait eloszlatandó megnyugtattam, hogy svédül is tökéletes lesz ;) És még egy kolléganőtől elbúcsúztunk pénteken egy kis sütizés keretében. A puszi-puszihoz szokott lelkem meglepődött attól a rengeteg öleléstől, amivel mindenki elköszönt Britától. Ezek után mondja valaki, hogy a svédek hidegek és távolságtartóak! (Különben egyéb személyes tapasztalataim szerint sem azok.)

A nap svéd szava: krukväxt (cserepes virág)

Nincsenek megjegyzések: