2009. január 2., péntek

Hej då, 2008!

Wintermezzo néven futott a malmöi főtéren előadott jég- és fényshow, amihez komoly emelvényt is építettek. December 31-én du. 6-kor volt az utolsó előadása, amire mi is beneveztünk, persze csak mint nézők :-) A város szervezte ezt a programot, így ingyen meg lehetett nézni, ill. műsoron kívül használni lehet a koripályát, ami még most is áll.

Már napok óta durrogtak a petárdák - itt is -, de a szilveszteri tűzijátékba tényleg beleadtak a malmöiek apait-anyait. Egyébként meglepő helyeken lehetett pirotechnikát venni, pl. bicikliboltokban, szupermarketekben. A tetőteraszról követtük az éjféli lövöldözést (kicsit tényleg háborús hangulat volt), ami már jóval éjfél előtt elkezdődött, hihetetlen mennyiségű - több, mint ezerre saccoljuk - rakéta süvített az éjszakába. Nem tudjuk, volt-e hivatalos tűzijáték is, de ezek mellett nem is volt rá szükség.

Az ünnepi tévéműsorok lehet, hogy itt is főleg ismétlésekből állnak, de egy újszülöttnek minden vicc új :-), úgyhogy találtunk pár kellemes néznivalót. Például egy Svédország születését boncolgató filmet, ami a mai sörgyárak versengésének analógiájára, valódinak tűnő híradórészletekkel mutatta be, hogyan is történtek ezek a dolgok anno. Vagy a svéd királyi család 2008-as utazásait bemutató riportfilm, aminek a vágása leginkább Kepes András Világfaluját idézte. Ebben az is tetszett, hogy egy szakértő - elég kritikusan - kommentálta a svéd királyi család ténykedését, pl. a király globális felmelegedés elleni felszólalásának hitelességét eléggé megkérdőjelezi az, hogy pl. hatalmas autóparkja van és egy hatalmas kastélyban lakik...

Az elmúlt pár napban szerencsére a nap is kisütött és kimentünk a tengerpartra is - Malmöbe és Lomma-ba is -, ahol a kutyasétáltatók abszolút többségben voltak. Meglepő, de a tengerpart egyes szakaszai be vannak fagyva, ami igencsak látványos természeti jelenség.

A nap svéd szava: hej då! (viszlát!)

Nincsenek megjegyzések: