2009. január 14., szerda

A lufik titkos élete

{ Most őszintén: a legszívesebben minden nap írnék egy-egy bejegyzést, annyi téma hever itt az utcán (is), de ez sajnos idő hiányában nem megy. Még egy átlagos hosszúságú bejegyzést megírnom is sokáig tart. Én is megdöbbentem, de lemértem párszor és olyan 2 órával lehet számolni per bejegyzés - valahogy összejön a forráskereséssel, képkereséssel, stb. együtt. Tudom, irtó lassú és antihatékony vagyok...de igyekszem majd felpörögni. }

Még az év eleji kirándulásokhoz kapcsolódóan meg akartam írni, hogy benéztünk Lomma újonnan megnyitott könyvtárába is, ami szintén csodaszép (az újság szerint a megnyitón a meghívott könyvtárak vezetői irigykedtek rá). Ami engem illet, azonnal beiratkoztam volna! A falaira ki van írva sok nyelven - magyarul is -, hogy könyvtár. Ez mintha valami ajánlás lenne errefelé... De az igazán érdekes nem is ez volt, hanem a nyomtatott kiírás a bejáratnál a könyvtár felavatásával kapcsolatban. Annyira tipikus svéd dolog – és jót mulattunk rajta, pedig komoly -, szóval muszáj idemásolnom az általam körülbelül lefordított verziót:

- - - - -

"Környezetvédelmi információ - Luftballonok

Az 1000 sárga és piros luftballon, amit ma engedtünk a levegőbe, latexből készült, amit gumifából nyernek ki, a fa károsodása nélkül.

A luftballonok héliummal vannak töltve, ami egy alapelem, semmilyen negatív hatása nincs a természetre.

A luftballonok végül kipukkadnak és apró darabokra szakadva lehullanak.

A természetes gumi biológiailag teljesen lebomlik és kb. ugyanolyan ütemben válik humusszá, mint egy tölgyfalevél.

Üdvözlettel [szervező cég neve]"

- - - - -

Természetesen félreértés ne essék: nagyon jó dolog, hogy ilyenre is figyelnek. Sőt, az idei Malmöfesztiválon tűzijáték sem lesz, mert a szervezők nem tudták a lelkiismeretükkel összeegyeztetni a környezet- és zajszennyezést, amivel ez jár. Szilveszterkor én is sajnáltam a házi- és vadállatokat...

Ja igen, és ahogy olvastam, 4 lufi már a felengedés után nekicsapódott a könyvtár szegélyének (a szeles időben), így csak 996 indult el felfelé.

Egyébként az "üzenjünk-egymásnak-papíron-minél-részletesebben" egy kedvelt svéd társasjáték. Talán mert nem kell közvetlenül konfrontálódni? Vagy mert az ember jobban össze tudja szedni a gondolatait? Mindenesetre a házunkban a faliújságon pillanatnyilag két ilyen novella is függ, az egyiket a társasházi felügyelőség (nem ez a jó fordítás, de nincs magyar megfelelője) tette ki még az év végén, a másikat egy lakó.

Mindkét írás arról szól - teljesen jogosan! -, hogy az éjszakai bulizásnak és hangos zenehallgatásnak is vannak határai és jó lenne a többi lakástulajdonos pihenését tiszteletben tartani. Ugyancsak mindkettő gondosan kerüli az anyázást és inkább a belátásra és a józan észre próbál apellálni. Hmm, leginkább a közvetlen szomszédunk a címzett, akinek a dolgai minket is hatványozottan sújtanak, szerencsére csak időnként.

De talán az a legnagyobb gond ezekkel a kedves üzenetekkel, hogy az illető bevallottan nem vesz észre / nem olvas el ilyeneket (már ha tud olvasni, mert már ez is felmerült bennünk), illetve úgy gondolja – ezt saját fülünkkel hallottuk tőle -, hogy a „hangszigetelő" bejárati ajtaja minden kiszűrődő zajt lefog (holott közben a falak is rengenek)...

A nap svéd szava: meddelande (üzenet)

Nincsenek megjegyzések: