2010. február 27., szombat

Nyulak és kutyák

A legutóbbi két napban rendkívül enyhe idő volt - plusz 5-6 fok -, így mára a hó legnagyobb része elolvadt. Mondjuk már ideje volt, már csak azért is, mert épp a napokban fényképeztem két nyulat a konyhaablakból, amint a bokrainkat falatozzák (persze mit tegyenek, ha mindent sok hó fed?). A mai újságban arról olvastam, hogy pl. az őzeket is nagyon megviselte a hosszú havas időszak és valószínűleg jópáran éhen is pusztultak :-(

A zord tél a kutyatartókra és az ebekre is hatással volt, rengeteg ruhába öltöztetett kutyával találkoztunk az utcákon. A legtöbbje láthatóan nem s.k. barkácsolás: a helyi állatkereskedések fel vannak készülve az efféle igényekre. Aztán ami plusz praktikus is: a fényvisszaverős kutyamellény. Vagy éppen pirosan fel-felvillanó nyakörv.

Ami az állatboltok kínálatát illeti, persze van minden, ami szem-szájnak ingere. Azon mosolyogtam decemberben, hogy lehet külön kutyának és macskának készült adventi naptárt is venni (benne csemegékkel persze). Egy régebben kapott brossúrát el is akartam tenni, annyira vicces dolgok voltak benne, mindenféle háziállatnak. De nem kell messzire menni: a macskánk zárt terű homokosládájának a tetejében pl. cserélhető aktívszénbetétek vannak (no és persze ez nem egy haszontalan dolog).

A kutyákra visszatérve: Malmöben néha látok egy magyar vizslát, csodaszép. Persze ritka errefelé. Ellenben jópár olyan kutyafajtát lehet nap mint nap látni, amik Magyarországon számítanak ritkaságnak. Ilyen például a rhodéziai ridgeback, az angol springer spániel (Magyarországon a cocker spánielek a kedveltek), a soft coated wheaten terrier, vagy pl. a drever, ami egy svéd vadászkutya-fajta. Ez a malmöi lista a leggyakoribb kutyafajtákról (zárójelben a nyilvántartott darabszám):
1. KEVERÉK (3102)
2. JACK RUSSELL TERRIER (481)
3. NÉMET JUHÁSZKUTYA (396)
4. ROTTWEILER (371)
5. LABRADOR RETRIEVER (316)
6. GOLDEN RETRIEVER (294)
7. TÖRPEUSZKÁR (279)
8. COCKER SPÁNIEL (240)
9. AMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIER (238)
10.CAVALIER KING CHARLES SPANIEL (171)
Akit a kommun-önkénti (kb. városonkénti, de egy kommun-höz több település is tartozhat) toplistára kíváncsi, kattintson ide.

Errefelé a kertes házaknál is a lakásban tartják a kutyákat (kivételek vannak, de az én általános tapasztalatom az előbbi). Láncon tartás szóba sem jön, hiszen az állatkínzás. Ha a gazda naponta legalább 6 órán keresztül nincs otthon, akkor kötelező hunddagis-ba (kutyaóvoda) adni, ahol vigyáznak rá és más kutyákkal is tud játszani - a gazdi meg munka/iskola után mehet a kedvencért. Ha valakit érdekel egy hunddagis belülről is, nézzen be pl. a malmöi Citydoggis-hoz vagy a stockholmi Mikis Hunddagis-ba :-)

A nap svéd szava: kanin (üregi nyúl)

12 megjegyzés:

Bodzás Vendégház írta...

Mit értesz az alatt, hogy kötelező a kutyaovi? Törvényileg? És mennyit kell fizetni a megőrzésért?

Emőke írta...

Szia,

Igen, az állatvédelmi törvény kötelezi erre a gazdákat.

Itt találtam egy összehasonlító oldalt: http://www.hundsport.se/redaktionellt/hundpensionat_mapp/jamforelse_dagis.html

, eszerint Stockholmban olyan 2000-2500 korona havonta (heti 5 nap), máshol 1400-2000 korona.

1 korona kb. 28 Ft-nak felel meg.

Bodzás Vendégház írta...

Köszönöm az útbaigazítás, már csak azt kérdezném meg, hogy az átlag svédnek mennyi a jövedelme?

Emőke írta...

Ez nem is olyan egyszerű kérdés, mint gondolnád, ha alaposan akarnék válaszolni, sok kutatásra lenne szükségem. Úgyhogy inkább egy durvább becslést írok, ami kb. 25.000-30.000 korona (bruttó), persze ebből lejön 30-32% adó.

delisa írta...

Szia Emöke, engedelmeddel, belinkeltelek a mai posztomhoz, mely az oktatásról szól... remélem, nincs ellenedre... :)

delisa írta...

Emöke, ez a hunddagis-dolog kicsit sántít. Soha nem hallottam arról, hogy kötelezö volna. Éppen, mert - mint minden szolgáltatás - ez is nagyon drága, a gazdik általában akkor szokták 'leadni' a háziállatokat, ha külföldre utaznak, s nincs ismerös, barát, aki gondjukat viselje.

Emőke írta...

Persze, nyugodtan!

kisrumpf írta...

Ez a kutyaovi...! Nagyon szimpatikus. A sok kertben unatkozó ír kutya bizony örülne neki.

(Ma megint szerencsém volt egy weimaraner-hez.)

Emőke írta...

Csak most tudatosult bennem, hogy valószínűleg a kutyaovi áldásos hatása az is, hogy itt szinte az összes kutya, amelyik a gazdáját sétáltatja :-) nagyon nyugodt, jólnevelt (ezen még mindig meg tudok lepődni, általában mást tapasztaltam Budapesten). Persze, hiszen a svéd eb nem a lakásban sírt egész nap, hogy a nap végén 10 perc élményhez jusson...

Emőke írta...

Kisrumpf, helyes a macs a profilképeden :-)))

Emőke írta...

Szia Delisa,

Bocs, csak most látom a megjegyzésedet, miszerint

"ez a hunddagis-dolog kicsit sántít. Soha nem hallottam arról, hogy kötelezö volna. Éppen, mert - mint minden szolgáltatás - ez is nagyon drága, a gazdik általában akkor szokták 'leadni' a háziállatokat, ha külföldre utaznak, s nincs ismerös, barát, aki gondjukat viselje."

Ugye neked nincs kutyád?...

Nem, nem tévedtem, tényleg így van, idézem:

>>Om du håller din hund inomhus måste du regelbundet rasta den
utomhus, med hänsyn taget till hundens ålder och hälsotillstånd.
Hundar bör rastas åtminstone var 6 timme dagtid, valpar och
äldre hundar oftare. Det är inte lämpligt att låta en hund ligga
ensam under en hel dag och inte bli rastad förrän ägaren kommer
hem mot slutet av dagen.<<

Itt a forrás, 2008 május 1-jével lépett hatályba a törvény:
http://www.sbk.nu/upload/07_vettetikett/JV%20Broschyr%20om%20djurskyddsbestammelser%20for%20hund%202009.pdf

kisrumpf írta...

Aha, és kövér :-) Így nézett ki Possum macskám fénykorában. A kosszarv nélkül persze :-)