2010. február 19., péntek

A hetedik

Mint már említettem, Svédországban minden valamirevaló lakos fejből tudja, hányadik hét van éppen. Nos, most éppen a hetedik, a jövő hét pedig a nyolcadik, ami azért is érdekes, mert síszünet lesz (vinterlov), így a Komvux-ön (sem) nem lesznek órák, éppúgy mint az általános iskolákban, gimnáziumokban és egyéb középfokú tanintézményekben.

Viszont a főiskolán lesz oktatás, bár igencsak minimális: Adam, a kanadai angoltanárunk megtartja az összes óráját (bár a suli kérésére a 2x2-t összevonva, 4 órában) és úgy tűnik, Elisabeth, a kiejtéstanárunk is leginkább velünk szeretné tölteni az idejét. Hétfőn lesz vele kiejtés-konzultációm 45 percben, amikoris négyszemközt megmondja a tutit a svéd kiejtésemről, plusz kedden is tart két órát, akkor az egész osztálynak. Kíváncsian várom mindkettőt, azért is, mert Elisabeth humora lenyűgöző - különösen mivel a legsúlyosabb poénokat is pókerarccal adja elő ;)

Mindenesetre örömteli, hogy lesz egy kis lazítási lehetőség. Na persze máris beindult az agyamban a gépezet, milyen jó kis programokat is lehetne szervezni a jövő héten. Régen jártam már Koppenhágában is... Bár ha netán teljesen itthon maradnék, mert mondjuk a hó egész héten olyan durván esne (mint amivel ijesztgetnek is bennünket az elkövetkezendő napokra), akkor sem unnám magamat halálra: remekül ellennék a szünetre kapott leckékkel és a tömegesen a könyvtárból kivett könyveimmel...
Ezen a héten volt még egy fontos (hű, de nagyon fontos!) esemény, a semla napja. A semla tényleg hasonlít a magyar zsömlére, de annak jóval gazdagabb verziója. Ismét Delisa remekül megírt bejegyzését hívom segítségül...érdemes megnézni az írás végén a malmöi videót is! És szégyen, gyalázat, de még csak addig jutottam el, hogy két újságban (Metro és Malmö Lund City) is végigböngésztem az aktuális semla-kóstolások eredményét, az íztesztet. Úgyhogy ideje felkerekednem és beszereznem egy tesztgyőztest. Bár E. nem hisz a tesztekben, én viszont igen, ebből a szempontból még hagyom magamat a tömegtájékoztatás által befolyásolni :-))

De az igazsághoz tartozik, hogy ma már túlvagyok egy isteni kladdkaka-n (ami egy súlyosan függőséget okozó csoda-csokitorta, svéd módra), úgyhogy panaszra nincs semmi okom.

Aztán mi is volt még? Pl. az egyik kedvenc - orosz - osztálytársnőm a hihetetlenül hatalmas pocakjával megjelent a tegnapi történelemórán is...amiben csak az az érdekes, hogy már a múlt hétre volt kiírva szülni. De egyelőre úgy tűnik, a lurkó jól érzi bent magát. Mohamed, az egyik srác meg is kérdezte a tanárnőtől - teljesen komolyan gondolva -, hogy ha netán megindulna a szülés az órán, kihez is kellene fordulnunk a fősulin? Nos, ezt továbbra sem tudjuk, de szerencsére (eddig) nem volt rá szükség ;)

A nap svéd szava: gravid (várandós)

1 megjegyzés:

delisa írta...

Kösz a linket! Remélem, nem tétovázol tovább! ... :))

Az idöt hetekben mérni eleinte nem könnyü, de rájöttem, praktikus - néha azon kapom magam, hogy magyar viszonylataimban is próbálkozom vele - noll reaktion...

Ha ett trevligt lov, i alla fall! :)