2010. február 17., szerda

Az aktívan beszélt nyelvről

Amióta a főiskolára járok, folyamatos "szómenésem" van. Vagy már korábban kezdődött? Nem is tudom... Mindenesetre svédül és angolul rengeteget beszélek napi szinten, mert - szerencsére - nincs magyar nyelvű osztálytársam, akivel magyarul tudnék társalogni. Bezzeg a perui-chilei-mexikói-kolumbiai-argentin-brazil kompánia spanyolul értekezik egymással :-) Ez egyrészt erősíti az összetartozásukat, másrészt viszont ennyivel is kevesebb svédet beszélnek. A négy román lány úgyszintén. Az orosz-belorusz-ukrán trióról nem is beszélve...

Egyébként főleg a brazil osztálytársnőmmel nyomjuk a dumapartit, a szünetekben, ebéd közben, tanítás előtt és után, a könyvtárban, az utcán, a kávézóban, nálunk és nála, macskaszelídítés alatt és telefonon :-)

Apropó, tegnap óta van egy új brazil osztálytársunk is: Evandro, a fizikus-tanár, akinek a főnöke kerek-perec kijelentette: "Nagyon jó tanár vagy, de meg kell tanulnod svédül!" (Egyébként angolul és spanyolul tanít a főiskolán, fizikát.) No persze a két brazil egymás között portugálul beszél, amiről eddig naivan azt hittem, a spanyolra hasonlít a kiejtése. Hát nem! Pár perc belehallgatás után konstatáltam, hogy inkább mássalhangzó-torlódásos-hatású nyelv és leginkább a lengyellel tudnám rokonítani a hangzását. Evandro helybenhagyta a véleményemet, neki már többen is mondták, hogy a portugál lengyelül hangzik...

Szóval pillanatnyilag teljesen elégedett vagyok a beszédmennyiségemmel, mivel jó sok lehetőségem van a svédet gyakorolni. Persze írásban is, hiszen kéthetente írunk egy újabb fogalmazást (Uppsats). Aztán ott van a "Text och ord" (Szöveg és szó) című tantárgyunk, ami szavakat és kifejezéseket gyakoroltat és az olvasott szöveg megértését segíti elő. Van svéd nyelvtanóránk is (Grammatik). És a történelmet/társadalomtudományt (Historia / Samhällskunskap) is svédül tanuljuk. A legutóbbi órán pl. egy nagyon érdekes filmet néztünk meg Gustav Vasa királyról - a svédek Mátyás királyáról -, aki felvirágoztatta a korabeli svéd államot.

De ha netán mégis szervezettebb formában szeretné valaki a nyelvet gyakorolni, több helyen is lehet anyanyelvi svédekkel kötetlenül beszélgetni. Ha bárkit érdekel a dolog, összeszedek néhány ilyen lehetőséget (ugyan főleg a malmöieket ismerem , de akár országos szinten is rákereshetek).

A nap svéd szava: prata (beszélni)

1 megjegyzés:

Rita írta...

Gratulálok Emöke! Örülök a sikereidnek, biztos sved tudasal mar minden sokkal-sokkal könnyebben fog menni.:)
Emlékszem en is jartam erre a felnött tanfolyamra, es valóban itt sikerült nehany kapcsolatra szert tenni.