2010. február 25., csütörtök

Spotify, az új szerelem

Ha már a találmányokról volt szó, íme egy újabb, szintén a svéd kreativitás terméke. Az egész úgy kezdődött, hogy a múlt pénteki - női jellegű - kávézásunkon B. bevallotta, hogy mostanában teljesen rákattant a Spotify-ra. Hmm, ezt a nevet már hallottam, de mi is az?...

Mint kiderült, a) regisztrálni kell a neten b) le kell tölteni, majd installálni kell egy programocskát, és már indulhat is a móka. Az ember rákeres egy dalra vagy akár teljes CD-re (az adatbázis hatalmas, kb. 6 millió számból áll), és hopp: letöltés nélkül már lehet is hallgatni. A technikát "streaming"-nek nevezik, de ami a lényeg: így teljesen legálisan lehet zenét hallgatni. Természetesen a kedvenc számok listáját el lehet tárolni, így legközelebb már nem kell őket összevadászni...

Létezik ingyenes és fizetős (Premium) csomag is: az előbbinél némi reklámot (kép és hang) kell elviselni, de teljesen az elviselhetőségen belül van a mennyiségük: kb. fél-egyóránként egy nyúlfarknyi reklámszöveg a jellemző. Az utóbbinál havonta 99 koronát kell leperkálni (kb. 2500 Ft) és teljesen mentessé válunk a reklámoktól. Ugyancsak ez a csomag szükséges ahhoz, hogy a mobiltelefonon is hallgathassuk a zenét.

Oké, szuper...már csak egy "apró" bökkenő volt: meghívó kell ahhoz, hogy az ember a Spotify-on regisztrálhasson. Nos, B.-nek nincs meghívója, mert az csak a fizetős ügyfeleknek adatik meg. Úgyhogy némi sikertelen webes keresés után feltettem egy segélykérő üzenetet a WiW-re és a Facebook-ra is, ahol egy nagyon kedves ismerősöm feltett egy linket, ahol az egyik cég ingyenes meghívókat osztott ki. Bár kicsit kellett küzdenem, de végülis sikerült regisztrálni magamat :-)

Az azóta eltelt két napot kb. ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor Gombóc Artúr beszabadul a csokigyárba :-) Véget nem érő csemegézés a finomabbnál finomabb zenék között - pl. a 80-as, 90-es évek kedvencei vagy akár a legújabb CD-k - és eufória. Nem kell a CD-k cserélgetésével bajlódni ill. mp3-file-okat letölteni, az egész rendszer egyszerű, gyors, kézre álló.

A dolog szépséghibája: egyelőre csak pár országban elérhető*, pl. Magyarországon nem. (Sajnos, sajnos!) De ha valaki nagyon elszánt: a fizetős verzió ott is működik :-)

A nap svéd szava: Sverige (ejtsd: szverje - Svédország)

* Svédország, Norvégia, Finnország, Spanyolország, Franciaország, Nagy-Britannia. Még Dániában sincs. Térkép a meglévő és a tervezett Spotify-országokról itt.

4 megjegyzés:

Venator írta...

Ilyen volt eddig is, én ezt használtam régebben:
http://www.deezer.com/en/

Emőke írta...

A Spotify-ról olvasva gyakran megemlítik a Last.fm-et is. Én is így teszek :-) ...még nem próbáltam ki: http://www.last.fm

Névtelen írta...

Péter:

Igen,M.országon a Spotify hivatalosan még nem elérhető.Bizonyos trükkökkel,IP,Proxi
átállításokkal megoldható,de a szolgáltatónk nem biztos h.értékelné!
Alternatív megoldás lehet a http://listen.grooveshark.com/,amihez
nem kérnek meghívót,csak regisztrálni kell és már működik is:)
Egy próbát megér...

gabri írta...

a deezer-t használjátok kiváló és egyszerű nem kell kuncsorogni a viviven meghívóért