2009. október 14., szerda

Az én városom :-)

Talán az is érdekes lehet, hogy szombaton mit is csináltunk hármasban a városban (egy budapesti pár + én). Kb. egy héttel korábban kezdtem el levelezni velük, amikor megkérdezték, hogy milyen látnivalókat ajánlok nekik Malmöben és Koppenhágában, ugyanis csak két napra érkeznek...ami azért elég húzós, főleg ha Dániába is át akar ruccanni az ember. De igazából Malmöre sem nagyon elég ennyi idő. Aztán tisztáztuk, hogy Koppenhágába csak egy vacsorára ugranának át és egy rövidke bolyongásra, még pénteken este - ezt is tették -, aztán az egész szombat Malmöé lehet.

Végülis abban maradtunk, hogy szombaton délután megmutatom nekik a Västra Hamnen-t (ejtsd: vesztra hamnen; szó szerint: nyugati kikötő, egyébként pedig egy designházakból álló elegáns lakónegyed közvetlenül a tengerparton...írok majd még róla). És ha már ott voltunk, persze megnéztük a Turning Torso-t és a zenélő dombot is (aminek igazán adhatnának már nevet). Sőt, még egy zenélő dombot is felfedeztünk, ahol éppen a Guns N' Roses volt műsoron! Na jó, bevallom, hogy a zene a Zoli mobiltelefonjából jött, de ötletnek azért eredeti, nem?

Kipróbálásra került az Arany Vécéülőke-díjjal jutalmazott tengerparti mellékhelyiség is, amely ismét bizonyította erényeit ;) A tengerparti szeles séta után pedig mindannyiunknak jólesett egy café latte az Espresso House-ban, egy kis muffinnal gazdagítva. Majd folytattuk a városnézést a Slottsparken (ejtsd: szloccparken; kastélypark) felé véve az irányt, ahol a szélmalom előtt Zoliról készült egy remekbe szabott fotó, amin ugyan épp a szélmalomból látszik a legkevesebb :-)

A Malmöhus Slott-ba (ejtsd: malmőhűsz szlott; szó szerint: Malmöház kastély) is bekukkantottunk, a szuper ajándékbolt erősen gondolkodásba ejtette Krisztáékat, hogy vajon az otthonmaradt egyéves csemete kapjon-e valami design-játékot, pl. egy zsinóron húzható fahangyát, aminek a hátán egészen frappáns módon egy ovális fagolyó görög (gondolom, mákszem vagy ilyesmi akar lenni). Egész jól elvoltunk a sok izgalmas bigyóval, mint nagy gyerekek a játékboltban...a kastély előtt pár szép(ia) fotó is készült, kissé próbára téve Zoli - amúgy végtelen - türelmét.

Továbbhaladva a Gamla Väster (ejtsd: gamla veszter; Nyugati óváros) utcáin kavarogtunk egy picit, kibukkanva a Lilla Torg-on (ejtsd: lilla torj; Kis tér), ahol betértünk a Hedmanska gården-be (ejtsd: hédmanska górden; Hedmanska udvar), ahol a kedvenc múzeumom, a Form/Design Center található. Érdemes betervezni egy malmöi látogatásnál, mert mindig érdekes kiállítások vannak és érdekes képet kaphatunk a híres skandináv formatervezésről. "Mellesleg" pedig kicsit pihentetni lehet a városnézéstől megfáradt lábakat a kávézóban, design és lakberendezési újságokat lapozgatva (mi is pontosan ezt tettük).

Aztán a Gustav Adolfs torg-on (ejtsd: gusztáv adolfsz torj; G. A. tér) átvágva becéloztuk az egyik legötletesebb üzletet, a Designtorget-et (ejtsd: dizájntorjet; Design tér). Ez külön bejegyzést igényel, így most csak annyit jegyeznék meg, hogy Krisztáék hosszas vívódás után egy fekete cumi mellett tették le a voksukat. Igazán remélem, hogy az utód értékelte ezt a tettet, bár a szülők bevallása szerint a fő cél az, hogy lehessen vele villogni a Szent István parkban :-))

A Triangeln bevásárlóközpont közelébe érve bementünk egy thai étterembe az éhségünket csillapítani. Itt Zoli a legcsípősebb fogást még jókora adag chiliszósszal tetézte, ez - nem meglepő módon - vadul lángoló nyálkahártyát eredményezett... Majd jött a szükséges csokivásárlás a Hemköp-ben (ejtsd: hemsöp; ez az egyik szupermarketlánc neve) és eljutottunk a bevásárlós részhez, vagyis bementünk a Triangeln-be. Itt némi válogatás és minimális vásárlás után jött a hidegzuhany, ugyanis szombat lévén 5-kor lehúzták a rolót az összes boltban. A felkészületlen idegenvezető - azaz én - kapott is hideget és meleget is, persze.

Ezután Zoliék visszavonultak a szállodájukba egy kis pihenésre, hogy estefelé újult erővel vegyék be a Lilla Torg egyik éttermét, úgy hallottam, az is jól sikerült... Szóval röviden ez volt a múlt szombat története, kb. de. 10 és du. 6 óra között :-)

A nap svéd szava: toapapper (WC-papír) :-)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Emőke,

Nagyon köszi ezt a bejegyzést, jó volt visszaolvasni a történteket.

Jól éreztük magunkat nagyon!

Üdv,

KrisztiZoli

kanelbullar írta...

Szuper idegenvezeto vagy! :D