2009. október 27., kedd

Kártyák és egyebek

Az utóbbi napok jó sok őszi esővel voltak megöntözve...pedig jól jött volna egy kis napsütés, ha már az anyu éppen itt volt látogatóban. Azért így is elég sok helyre eljutottunk, megnéztük pl. a malmöi múzeum Nelson Mandela-kiállítását és a gazdag állatgyűjteményt is (nem is gondoltam volna, hogy élő állatok is vannak a múzeumban).

Voltunk a városi könyvtárban is, ahol éppen ENSZ-kórusnap volt...az első előadás különösen érdekes volt: négy könyvtárosnő jelbeszéddel elmutogatta egy dal szövegét. Aztán persze ettünk falafelt a Mix-ben és amikor csak lehetett, kávéztunk egy jót. Erre az is jó ürügy, hogy az Espresso House-kártyámra 10% kedvezményt kapok (ill. 20%-ot elvitel esetén).

És ha már kártya, a 2 db mágnescsíkos Skånetrafiken Rabattkort-omat (feltölthető kártya, amit busz- ill. vonatjegy vásárlásához lehet használni) lecseréltem az új Jojo-kártyára, ami modernebb, rádiós elven működik, azaz csak oda kell érinteni a leolvasóhoz és meg kell várni a pittyenést (lényegesen gyorsabban megy, mint a mágnescsíkos procedúra). Az átmeneti időszakban a régi leolvasók is működnek - amikkel egyébként elég sok a gond, ezért is értek meg a cserére, a kártyák is könnyen átmágneseződnek -, a havi bérletek cseréje pedig majd a lejáratkor történik meg. Míg eddig külön plasztiklap volt a tetszőleges összeggel feltölthető Rabattkort (új nevén Reskassa) és a havi bérlet Skånekort (új nevén: Period), ezentúl a kettő egy darab Jojo-kártyán is helyet foglalhat. A cserét hatalmas reklámkampány harangozta be, így nincs ember, aki ne tudná, hogy itt a csere ideje ;)

Egyébként érdemes tudni, hogy a Rabattkort-tal/Reskassa-val mindig 20%-kal olcsóbb a busz-/vonatjegy, mint készpénzzel fizetve. Ha legalább két felnőtt (és max. három gyerek) utazik együtt, akkor Duo/Familj jegyet érdemes kérni, ez további 10% kedvezményt jelent. Az is nagyon jó, hogy a kártyával az egész Öresund-régióba lehet jegyet venni, tehát pl. Dániába is, de a szomszédos Blekinge, Kronoberg és Halland (svéd) megyékbe is.

A nap svéd szava: tidtabell (menetrend)

1 megjegyzés:

kanelbullar írta...

Szia Emoke,

En kicsereltem a kartyamat szombaton, Koppenhagaba mentunk igy aktualis volt a feltoltes is. Viszont az oda-vissza jegyem Koppenhagaba vasarnap estig ervenyes volt. Ezert egesz vasarnap, amikor jottem-mentem a varosba, "igyen" utaztam.

A masik dolog: O. csak odajegyet vett Koppenhaga, ami persze egesz szombatra ervenyes volt. Mivel meg aznap visszjottunk, akartunk venni a repteren egy visszafele szolo jegyet, de a gep nem engedte... mert a "kis okos" emlekezett, hogy nekunk arra a napra mar van egy ervenyes jegyunk. :D

Nekem is tetszik az uj kartya... allitolag nem magnesezodik el.