2008. szeptember 27., szombat

A zenélő domb

Van egy kedvenc helyünk Malmöben, amit anno véletlenül találtunk meg és azóta csak "a zenélő domb" néven emlegetünk egymás között, igazi neve talán nincs is :-) Ez egy füves terület a Scaniaparken területén, amit amfiteátrum-szerűen körbevesz egy szintén füvesített domb, bejárattal a tenger felől. A domb belső oldalaiba 4 db földbe süllyesztett hangszórót építettek. A hangszórókból pedig minden nap 10-24 óra között zene szól! Egyszerű, de nagyszerű ötlet. A műsor mindennap ugyanaz a 15 CD, azaz különböző stílusú könnyűzenék.

Az ideális relaxprogram - legalábbis számomra - a következő:
  1. kibuszozás a tengerpartra (2-es vagy 3-as busszal, az előzővel a Scaniabadet, az utóbbival a Propellergatan nevű megállóig)

  2. majd egy kis séta a Scaniaparken-ig (a térképeken könnyen meg lehet találni, a Västra Hamnen környékén van), a strandröplabdapályákon túl kell menni

  3. a domboldalon egy megfelelő hely elfoglalása (lehet választani: kilátás a tengerre vagy kilátás a Turning Torso-ra). Szerencsére általában max. 1-2 ember van rajtunk kívül, mert eldugott hely, csak nagyon ritkán van tömeg...bár a múltkor kifogtuk, amikor egy zajos szerb(?) nagycsalád grillezett este. Ugyanis középen van egy grillezőhely is, jellemző :-)

  4. és: zenehallgatás, olvasgatás, elmélkedés; a tenger, a világítótorony, a vijjogó sirályok és a hatalmas Finnlines hajók bámulása, stb. ;) Szélálló ruha ajánlott, itt sosincs szélcsend!

A neten sajnos egyelőre csak a tavalyelőtti műsort találtam meg, de most is nagyon jó zenék vannak, pl. Luther Vandross és a kameruni Richard Bona (ő szintén kedvencünk, már régóta). Egyébként a bejáratnál egy táblán fel van tüntetve, melyik órában mit adnak. Bár az utóbbi 1 hónapban éppen valami experimentális "bálnazene" volt egész nap, mint időszaki műsor (persze megideologizálva, hogy ez miért is olyan jó) - na ezt annyira nem tudtunk élvezni :-)

A nap svéd szava: gräsmatta (gyepszőnyeg)

Nincsenek megjegyzések: