2009. október 31., szombat

Mindenféle használt dolog

A svédek (és persze a többi betelepedett nációk is) igen lelkesen látogatják a használtkereskedéseket, ahol általában az égvilágon minden megtalálható: ruha, műszaki cikkek, könyvek, bútorok, játékok és egyéb mütyürök. Több ilyen hálózat is van, a legtöbbjük közös abban, hogy
  • forrásuk a lakosság által ingyen leadott dolgok és

  • az árusításból származó bevétel teljes egészét jótékony célokra fordítják

A házunk mellett is van egy ilyen egység, ami az Emmaus névre hallgat. Az utcán, a bejárat mellett van egy ruhagyűjtő konténerük, de az üzletben is van két nagy ketrec, az egyik "ruhák", a másik "egyéb dolgok" felirattal. Láthatóan nagy forgalmat bonyolítanak le.

Aztán a városban van néhány Myrorna üzlet (szó szerint: Hangyák - ez az Üdvhadsereg biznisze) és a Stadsmissionen is képviselteti magát, ahol már több helyes bögrét is vettem 3-5-10 koronáért (kb. 75-125-250 Ft). Van még a pályaudvar környékén a Sopstationen (=szemétállomás), ahol ugyan még nem jártam, de hallomásból tudom, hogy egy egész napot is el lehet benne tölteni kincsvadászattal...

Amellett, hogy ezek a boltok tömegesen nyelik el a feleslegessé vált dolgokat - és ahogy említettem: jótékony célokat szolgálnak -, egyúttal a nyersanyaggal és az egyéb forrásokkal való spórolást is elősegítik, hiszen egy tárgynak "több élete" is lesz általuk.

A nap svéd szava: återanvändning (újrahasznosítás)

3 megjegyzés:

kisrumpf írta...

Ezeken a helyeken önkéntesek az eladók, vagy fizetett alkalmazottak?

Emőke írta...

Szia!

Hát ez jó kérdés, nem tudom...ha lesz elég bátorságom, majd megkérdezem :-) Vagy kinyomozom. De nem kizárt, hogy önkéntesek.

Névtelen írta...

Szerintem is önkéntesek...
Nálunk "csak" az Erikshjälpen van -- nemhiába, Smålandból írok.
Az Erikshjälpen történetéről itt olvashatsz: http://sv.wikipedia.org/wiki/Erikshj%C3%A4lpen
Orsi