2009. február 14., szombat

Minden szív napja

...svédül így hívják a Valentin-napot. Aranyos, nem? Nemcsak a szerelmesek, de a családtagok és a barátok is köszöntik egymást ezen a napon (már aki ünnepként tartja számon).

És itt is igyekeznek a mindenféle üzletek, hogy az ünnep által plusz vásárlókhoz jussanak. Egy cikkben olvastam, hogy nagyjából az apák napjával van egy szinten, viszont a Halloweennél, a svéd nemzeti naptól és a ramadannál nagyobb ünnep (...mármint a kereskedőknek!). A boltokat szív alakú édességek lepték el már hetek óta, de a zselészív mindent visz, ez amolyan Valentin-napi jelkép errefelé. Az idei év újdonsága a bio zselészív. A virágárusok ugyancsak készültek, sok-sok vörös rózsával. Ilyen szempontból Svédország sem különbözik Európa többi részétől. És ugyan valószínűleg nem megrendelésre érkezett, de hálás voltam az égieknek, hogy - végre! - gyönyörűen sütött a nap...

Az viszont szívmelengető, hogy ma délben három malmöi gimnazistalány Valentin-napi ebédet szervírozott - hajléktalanoknak. Már fél éve szervezték és igyekeztek céges szponzorokat szerezni. "Sokan mondtak nemet. Viszont akik igent mondtak, annál nagylelkűbbek voltak."

Egyébként a svédek nagyon fontosnak tartják a szabadidőben végzett önkéntes munkát, a különféle alapítványok támogatását és aktívan ki is veszik a részüket ezekből.

A nap svéd szava: Alla Hjärtans Dag (ld. a bejegyzés címét)

Nincsenek megjegyzések: