2009. február 19., csütörtök

Sportos hét

A héten elmaradt a svédórám, az egész hetes sportlov (kb.: síszünet) miatt. Ami természetesen csak a diákokra vonatkozik – vagyis nekem természetesen kell dolgoznom -, de ennek folyománya, hogy a svédtanárnőm is elutazott a családjával Sälen-be - Dalarna megye, Észak-Svédország -, sielni. A sportlov eredete az 1940-es évekre nyúlik vissza, amikor még „kokslov" volt a neve (koksz-szünet) és az iskolai fűtéssel való spórolás volt a célja. Az ország különböző részein/megyéiben (län-ek) különböző hetekben van a szünet, néhány példa a teljesség igénye nélkül:

7. hét (múlt hét): Göteborg, Kungsbacka, Jönköpings län
8. hét (ez a hét): Skåne län (azaz Malmö is), Södermanlands län (azaz Strängnäs és Eskilstuna is), Hallands län (pl. Halmstad)
9. hét (jövő hét): Stockholms län - vagyis Stockholm is -, Dalarnas län, Västmanlands län, Gotland
10. hét (március első hete): Västerbotten, Norrbotten, Västernorrlands län, Jämtlands län
11. hét (március 2. hete): Jokkmokk

Dániában a 7. vagy 8. héten van szünet („vinterferier" a neve), Koppenhágában és környékén általában a hetedik héten.

Ilyenkor az újságok tele vannak sportajánlatokkal a diákoknak és utazási hirdetésekkel. Sokan a melegebb vidékeket (pl. Egyiptom, Thaiföld...) választják a havas sportok helyett. Mindenesetre Malmöben és Koppenhágában is rendesen havazott az elmúlt napokban, így aki esetleg otthon marad, az is elmehet szánkózni vagy mondjuk hóembert építeni :-) Vagy korcsolyázni. A malmöi Stortorget-en (főtér) március elejéig üzemel az ingyenes koripálya.

A nap svéd szava: skridskor (korcsolya) ...aminek a kiejtése kb.: „szkrisszkuur"

Nincsenek megjegyzések: