2008. szeptember 3., szerda

A trükkös tvättstuga-akció

A tvättstuga leginkább abban különbözik a sommarstuga-tól (amiről már kiderült az előző bejegyzésben, hogy az egy nyári lak), hogy nem pihenésre használják. Ugyanis ez a mosókonyha :-) Általánosan elterjedt jelenség, hogy a társasházak lakásaiban nincs mosógép - persze van olyan szerencsés, akinek van sajátja, de nem ez a jellemző - ezért a ház pincéjében egy helyiségben lehet kollektívan mosni, egy mellette lévő kuckóban (torkrum) pedig ruhát szárítani. Fizetni nem kell érte, pontosabban benne van a közös költségben a mosások díja.

A mi házunk mosókonyhájában ezek vannak:
  • két mosógép
  • egy centrifuga
  • egy mángorlógép (na ezt még nem mertük használni) és
  • egy szárítógép

Profi, ipari cuccokat kell elképzelni, hiszen keményen terhelés alatt vannak (kb. 5-15 mosási ciklus / gép / nap). A tömegjeleneteket elkerülendő, a mosóidőkre kulccsal működő lakatos-táblázatos foglalási rendszer van, ahol az egyes lakatokon a lakás száma van feltüntetve, mi vagyunk pl. a 168-as. Nálunk ezekre a mosási időszakokra lehet pályázni (egyszerre csak egyre és minél hamarabb, annál biztosabb!):

  • 7-11 óra
  • 11-15 óra
  • 15-18 óra
  • 18-21 óra (ja, és 22-7 óra között nincs áram a gépekhez!)

Egy általános forgatókönyv: Mosó Masa (pl. én) lemegy több vagon koszos ruhával, berámol a mosógépekbe, mosószert+öblítőt adagol, gépet bekapcsol, megnézi, kb. hány perc lesz (az egyik gép jelzi csak ki, a másikat a használati utasítás alapján lehet megsaccolni), a szárítószobában felseper (hogy ne szálljon majd a kosz a szárításnál). Tvättstugát saját lakattal bezár, felmegy (esetleg újabb mosnivalóért). A megfelelő pillanatban lemegy, ruhát kiszed, harmadik-negyedik adagot berak, első-második adagot kitereget (ehhez a légfúvót+elszívót bekapcsol), majd mindkét szobát bezár, előtte memorizál, hogy mikorra kell megint lejönnie. Fent nem feledkezik meg az időről, mert konfliktusba kerül a következő mosó személlyel ill. a nyakán maradnak a koszos ruhák. Újabb lemenetel, újabb teregetés a meleg-párás szélviharban (de hová??...ruhák átcsoportosítása), száraz ruhák leszedése (ha van egyáltalán). Stb., stb.

A szárításra a mosáshoz képest van +1 óra, pl. ha 18 óráig tart a mosási időnk, 19 óráig lehet a szárítószobát használni. (Mi nem szoktuk a mosószobában lévő szárítógépet használni, mert veszettül szöszöl, azaz nyúzza a ruhákat.) Viszont tapasztalatunk szerint nem igazán szárad meg az összes ruha a rendelkezésre álló idő alatt...bár ma mázlim volt, mert az utánam jövő mosó lakótárs egyszerűen nem jelent meg, így szemérmetlenül hosszú ideig használhattam a szárítószobát (este 7 helyett 9-kor végeztem, mesés lehetőségek!).

Ez végül is az egyik válasz arra a kérdésre, amit a magyarországi rokonok/ismerősök gyakran fel szoktak tenni, hogy "mégis, mit csinálsz kint?". Nos, én ma - kisebb megszakításokkal, de - 15 órától 21 óráig mostam+szárítottam. A lifttel fel- és leutazások száma (a 6. emelet - pince között): kb. 12 :-)

Éjjel pedig a saját mosógépemről álmodom. Amit akkor használok, amikor csak kedvem szottyan rá...

A nap svéd szavai: tvättstuga & torkrum (a jelentésüket ld. fentebb...)

2 megjegyzés:

Rita írta...

Sok múlik a teregetésen: megfelelő ruhákat a megfelelő helyre, nagyon kisímitva ...Jaj-jaj, szinte sebeket szakít fel ez a bejegyzés!
Sosem felejtem el, amikor a babaruákat kutyaszőrrel bevonva vettem ki a mosógépből.

Emőke írta...

Huhh :-(

Én éppen most is mosok, illetve szárítottam...és mire lementem az előbb, a szárító már leállt - ki tudja, mikor (mert úgy "gondolta", már szárazak a ruhák...).

Na meg a nagy halom szépen kisimult száraz/félnedves ruhákat próbálja az ember gyűrődésmentesen felhozni a 6. emeletre (én speciel IKEA-s kék nagy szatyrokban)...háááát nem mindig sikerül ;)