2008. szeptember 8., hétfő

Ica, Willy:s és a többiek

Nem Svédországba szakadt magyarok ők, hanem különböző szuper- és hipermarketek :-) A legtöbb boltnév nem ismerős Magyarországról, kivéve a Lidl-t, mert az itt is van (pl. a mai német grillkolbászunkat is ott szereztük be). Aztán van még pl. Hemköp (ejtsd: hemsöp), Coop, 7-Eleven és Netto. Ez utóbbi egyébként egy dán cég és a logójáról könnyen felismerhető: egy kutya van rajta, szájában bevásárlókosárral. Ráadásul ICA-ból van hatalmas méretű is (sőt, Malmöben több ilyen is van) - ő az ICA MAXI :-)

A magam részéről szeretek a hosszú polcok között böngészni, mert mindig találok valami érdekeset. Időnként találkozom magyar gyártmányú szalámikkal is, amik többsége elég gyanús, de a legújabb felfedezettem a "Juliska" már jobb vétel lehet, ugyanis a Pick gyártja, valószínűleg csak exportra. Apropó magyar termékek: még augusztusban vettünk magyar dinnyét, sajnos nagy csalódás volt. Illetve túl régen várhatott már ránk... Viszont az egyik DVD-kölcsönzőbe betérve örömmel fedeztük fel., hogy a mogyoró, pisztácia és a napraforgómag mind Mogyi márkájú magyar remek ;)

Saját tapasztalatból tudom, hogy ha tejterméket (vagy pl. tojást) is akarok venni, akkor érdemes pulcsit is magammal vinni, mert pl. a Willy:s-ben egy külön, hatalmas teremben vannak ezek a hűtött áruk, ahol a hőmérséklet max. 6-8 fok körül lehet...brrr!

Az üvegvisszaváltás mindenhol automatákkal történik, illetve az üvegpalack nem is jellemző, ehelyett műanyag palackok és fémdobozok vannak. A palack/fémdoboz alját kell befelé fordítani, a gép pedig addig forgatja, amíg le nem tudja olvasni a vonalkódot. De csak azok a palackok/dobozok válthatóak vissza, amiknek az oldalán "Pant" (=betét) feliratú logó van.

Bolthálózattól is függ az árszínvonal, de pl. általában a tej olcsóbb, mint Magyarországon (mi 9,25 koronáért szoktunk 1,5 litert venni, ez kb. 235 Ft), a kenyér drágább, viszont végtelen számú variánsa van (a múltkor pl. áfonyásat vettem)...és nagyon érdemes megnézni a hozzávalókat, mert nagyon sok édes kenyér van forgalomban: ha van benne "socker" - cukor -, vagy "sirap" - karamelles szirup -, az egészen biztosan édes lesz.

Na meg nem is szupermarket az olyan, ahol nincs legalább 20-féle kimérhető édesség: medvecukor, gumicukor, gyümölcsös zselé, csokigolyó, mogyorós bigyó, puncsfélgömb, savanyúcukor és egyéb rémségek ;)

A nap svéd szava: stormarknad (szupermarket)

3 megjegyzés:

Manka írta...

Szia,
Véletlenül akadtam a blogodra, de ha nem bánod, belinkellek az én oldalamról. :)
Szép napot! Manka

Emőke írta...

Persze, csak nyugodtan! Én is olvasgatlak majd, most hogy látlak :-)

Névtelen írta...

Szia Emő!!

Még csak ezt a bejegyzésedet olvastam de már most nagyon tetszik az oldal és az írás!!
Csak így tovább!
Puszi és üdv Elődnek is!

Ákos