2008. szeptember 24., szerda

Segély Afrikából?

Afrikaiak - konkrétan Ghánában - pénzt gyűjtenek a távoli Svédország éhezőinek, a jótékonysági vásáron svéd termékeket lehet vásárolni, pl. dobozos áfonyalevest és egyéb tartós élelmiszereket. Aki nem hiszi, nézze meg a videót a HelpSweden.org weboldalán.

Az igaz, hogy ez "csak" egy ironikus és groteszk reklám, viszont a cél szentesíti az eszközt. 2009-ben ugyanis Svédország lesz a EU soros elnöke és a HelpSweden kampány kitalálói nagyon erősen rá szeretnék irányítani a figyelmet az afrikai szegénység és éhség elleni küzdelemre és azon dolgoznak, hogy ez legyen a fő téma 2009 őszén az EU-ban. Jelenleg az afrikai országokból több pénz áramlik kifelé, mint befelé (és ennek ismeretében már nem is olyan nagy túlzás a reklámvideó üzenete).

A weboldalon alá lehet írni egy petíciót is, amit Fredrik Reinfeldt, Svédország miniszterelnöke fog megkapni. A cél: 2015-re felére csökkenteni a szegénységet és éhezést. De ez csak az első cél abból a 8-ból, amit 2000-ben a világ országai közösen határoztak meg az ENSZ-ben.

A nap svéd szava: fattigdom (szegénység)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

OFF: Na, milyen jó, hogy bekommenteltél hozzánk, így legalább felfedeztelek :-) Nagyon érdekes, és jópof a blogod! És a "nap szava" rovat meg óriási ötlet!