2008. szeptember 20., szombat

Jegesmedvék nélkül

Jelentem, az utóbbi 1-2 hétben Malmöben volt melegebb és naposabb idő, mármint Budapesthez képest. A pesti utcákon járkálva egyébként is sokkal inkább van az az érzésem, hogy ősz van...talán mert a svédek rendszeresen összegereblyézik a lehullott faleveleket?

Egyéb észrevétel: amikor az ember külföldön vásárol, ugyebár önkéntelenül is átszámítja az árakat forintra, hogy legyen valami viszonyítási alapja. Viszont a napokban azon kaptam magamat (Budapesten), hogy vásárlás előtt svéd koronára számítottam át az árat, hogy rájöjjek, tényleg megéri-e ;)

Jut eszembe, közkeletű tévhitek Svédországgal kapcsolatban (saját gyűjtés):
  1. hideg van és nyáron is hó van --- ez Dél-Svédországra abszolút nem igaz (lásd még: Golf-áramlat). Csak az ország legészakibb részeire jellemző, hogy több, mint 7 hónapig van tél.

  2. sok a jegesmedve --- hehe, maximum a játékboltokban, de a fentiek miatt szintén nem jellemző. Viszont sok a nyúl! Erről majd még írok, mert kedvenc témám ;)

  3. mindig sötét van --- télen valamivel tényleg rövidebbek a nappalok, mint pl. Magyarországon, de ez is csak észak felé menve feltűnő. Viszont tavasszal-nyáron épp fordítva van: Svédországban hosszabbak a nappalok, sőt az ország északi részén június-júliusban nem is megy le a nap!

  4. az euró a fizetőeszköz --- annak ellenére, hogy EU-tagok, a svédek megmaradtak a jó kis svéd koronájuknál (erről népszavazás volt anno...). Hasonlóan: a dánoknál dán korona van, a norvégoknál pedig norvég korona. A finneknél viszont tényleg euró. De ha valaki a WizzAir malmöi (vagy stockholmi/göteborgi) járatán akar szendvicset vagy egyebet venni, akkor vigyen magával forintot vagy eurót, mivel ők nem fogadnak el svéd koronát.

A nap svéd szava: varuberg (áruhegy...a kiírás szerint ilyet ne építsünk a svéd szupermarketek pénztárainál, a futószalagon :-) )

1 megjegyzés:

Manka írta...

Ezek szerint a svédek játékos kedvűek is, hogy várakozás közben heggyé stócolják a kis bevásárlásukat? :)