2010. március 25., csütörtök

Napsütés, tavasz, ilyesmik

Ma már igazi kellemes, pulcsis (svédeknek még este 6 körül is: pólós) idő volt errefelé. Képek pár szóban a lomma-i tengerpartról, ma délutánról: napsütés, egy fekete németjuhász kutya ás a homokban, egy barna óriás uszkár rohangál a homokdűnéken, száraz algahalmok borítják a parti homokot (nem is kevés), ezeket régebben trágyázásra is használták, sőt a házak falába szigetelésként és a háztetőre is. Ami azért is érdekes, mert nagy mennyiségben kellemetlen szaga van, most ilyet nem érezni (talán mert ezek mert kiszáradtak?). Meglepő módon teljes szélcsend van.

Egy kisebb, fiatalokból álló csoport egyik tagja gitározik. Az úton látunk még pár fiút (láthatóan más kategóriába tartoznak), akik közül az egyik az autó hátsó lökhárítójára állva, a tetőbe kapaszkodva utazik pár métert. A szembejövő pasas kommentje: "Hiába, a mai fiataloknak kemény élete van..."

A különböző színű helyes sorházak bejáratánál az ilyenkor kötelező húsvéti díszítés pompázik: ágak, rajtuk színesre festett madártollak. A télen-nyáron a házfalnak támasztott két gördeszka közül (kerítés nincs!) az egyiket éppen használja a tulajdonosa, egy kb. tízévesforma kislány.

Jut eszembe, ha már tavasz, akkor egy kis összehasonlítás következik:

Ma (március 25-én) a Nap
  • Malmöben 5:58-kor kelt föl és 18:31-kor ment le

  • Budapesten 5:37-kor kelt föl és 18:02-kor ment le

Április 25-én (óraállítás után) a Nap

  • Malmöben 5:40-kor kel föl és 20:33-kor megy le

  • Budapesten 5:37-kor kel föl és 19:46-kor megy le


Május 25-én a Nap

  • Malmöben 4:42-kor kel föl és 21:29-kor megy le

  • Budapesten 4:56-kor kel föl és 20:25-kor megy le

A nap svéd szava: tång (ejtsd: tóng; az említett algák neve)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Csodálattal olvasom amiket írsz...sztem félévente egyszer tévedek ide, de mindig megállapítom, hogy naponta kéne olvasnom. Élvezhető, tanulságos, oktató jellegű....miért nem voltak ilyenek a tanáraim anno általánosban???? Talán sokkal többre emlékeznék :)))

Névtelen írta...

Jah...Kisboszi99 (Andi a juronetből :)))