2010. március 11., csütörtök

Királyok, franciák és vadlibák

Nem, nem tűntem el, csak éppen beköszöntöttek a vizsgákkal teli hetek...mondjuk úgy, hogy az igazi tavasz helyett, ami még várat magára, hűvös-borús időnk van mostanában. Ma reggel pl. ónos esőnk volt, veszélyessé téve a közlekedést. De azért alakul ez a tavasz is: a vadlibák pl. hatalmas V-alakú rajokban, gágogva érkeznek a melegebb vidékekről és lassan megint beveszik a várost. Meg persze potyogtatnak szorgosan, hmmm.

Naszóval az utóbbi napjaim leginkább tanulással, dolgozatírással és előadással teltek (ahol a változatosság kedvéért nekem kellett előadnom - nem először, de nem is utoljára). A hét talán legnagyobb mumusa a tegnap délutáni svéd történelemdolgozat volt. A Gusztáv Adolfok és Károly Jánosok között aztán sikerült néminemű összekavarást végeznem. De azért bízom benne, hogy egy "megfelelt"-re (G, azaz godkänt) azért csak elég lesz a tudásom. Ennél jobbra (VG, väl godkänt) csak áhítozni tudok. De ha csak egy IG (icke godkänt) lesz a vége (...ajjaj), akkor van még egy esélyem, szerencsére.

Viszont mindenféleképpen hasznos volt kicsit jobban elmélyülnöm a svéd történelemben, hiszen Magyarországon nem sokat tanultunk róla és most már kicsit tisztul a kép (csak ne kelljen a királyokat felsorolnom, mert nagyon sokan voltak). Viszont az álmomból felébresztve is vágom, hogy a Kalmári Unió 1389-1520 között létezett és az - általunk még anno is tanult - északnémet Hanza-szövetség befolyásának ellensúlyozására hozta létre Svédország, Dánia és Norvégia. Kedvenc dolgozatkérdésem volt még: "Honnan jöttek a vikingek?" (Hát izé...innen a környékről, nem?)

És amiért irigyek lehetünk a svédekre: 1814 óta nem volt háború az ország területén. (Persze az első és a második világháborúban inkább csak papíron voltak semlegesek, de mégis.) Az is érdekes, hogy a jelenlegi uralkodócsalád - amelynek a koronás tagjai 1810 óta vannak trónon - francia származású, ugyanis Napóleon egyik marsallját - Jean Baptiste Bernadotte-ot - nevezték ki anno trónörökösnek.

Egyébként - még az 1700-as évek örökségeként - a svédben nagyon sok francia szó van: nem ingång-ot írnak a legtöbb helyen, hanem entré-t (míg a kijárat megmaradt a svéd verzióban: "utgång"), az ember a salong-ba vagy a balkong-ra megy, kastrull-t tesz a tűzhelyre (lábas), megpödri a mustasch-át (bajusz) és elmegy a színházba, hogy megnézzen egy pjäs-t (színdarab). Persze a kiejtés is franciás, így ez időnként fejtörést okoz nekem (franciául meg egyelőre nem akarok tanulni).

A nap svéd szava: handelsförbund (kereskedelmi szövetség)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Emoke, meg kell velem osztanod hogy honnan jonnek a vikingek, tudnom kell :)

Emőke írta...

Komolyan tanácstalan voltam a vizsgán, hogy mi a helyes válasz, annyira evidensnek tűnt. Csak nem a Marsról jöttek?

Én végül azt írtam, hogy Skandinávia különböző részeiről...Na, most megnéztem a jegyzeteimben és kb. annyi szerepel benne, hogy a mai Svédország, Norvégia és Dánia területéről kalandoztak kelet és nyugat felé.

Majd meglátom, hogy kapok-e pontot vagy sem :-)