2010. március 19., péntek

Világhódító svéd faló

Dalarna megyéből, pontosabban Nusnäs-ből származik Svédország egyik fontos jelképe, a dalahäst (szó szerint: dala-ló). Hagyományosan pirosra festik és kék-fehér stilizált mintával díszítik. Már az 1600-as években is készültek dalahäst-ek, akkoriban inkább csak fabútorok anyagmaradékából.

A Grannas Anders Olsson nevű, első "hivatalos" dalahäst-gyártó céget 1922-ben alapították, ekkor a cégalapító Anders 26 éves volt. Nyolc testvére közül két öccse, Nils és Jannes 9 ill. 7 éves volt, ők iskola után segítettek a bátyónak lovakat faragni. 1928-ban megalapították a Nils Olsson Hemslöjd-öt, a második családi vállalatot. Néhány fotó a gyártásról megtekinthető itt és itt.

Az 1939-es New York-i világkiállításon - épp a nagy gazdasági világválság és a II. világháború közötti kis időben - egy 3 méter magas, 1 tonnás dala-ló képviselte Svédországot, innentől kezdve számít az ország szimbólumának. Ugyanott kb. 1000 kg-nyi kisebb lovat adtak el az ajándékboltokban.

A világ legnagyobb dalahäst-je Avesta mellett található és 13 méter magas. 1989-ben leplezték le. Kisebb társaiból rengeteget adnak el Svédország-szerte, ez a legkeresettebb szuvenír az országba látogatók körében. Csak Nusnäs-ben évente 24 millió svéd korona (több, mint 650 millió Ft) értékben kelnek el festett falovak, amelyek között van ülő és futó is, vagy saját szöveggel feliratozott, illetve babakék és -rózsaszín is. A legkisebb dala-lovat Tomas Holst készítette, ez a parányi darab mindössze 3,7 mm magas és 3 mm hosszú :-)

Persze ha már ló, akkor legyen kövér: létezik pl. dala-jávorszarvas, dala-malac és dala-kakas is...

A nap svéd szava: hemslöjd ( (népi) iparművészet)

3 megjegyzés:

kisrumpf írta...

No, ezt még itt is lehetett kapni régebben, egy méregdrága skandináv lakberendezési boltban, karácsonykor piroslott a kirakatban.

Kedvenc (norvég) filmemben (Kitchen Stories) kedves félreértés forrása a ló:-)

Névtelen írta...

Es persze ott van a nemzeti lakberendezesi uzlethalozat polcain is - tortaformakent :)

Edit írta...

Nekem is van egy, és eddig nem is tudtam hogy Dala lovam van. Egyszer amikor jöttem haza Tőled a reptéren vettem hűtőmágnes formájában. Jól meglepődtem amikor felismertem a képét ennél a bejegyzésnél. :-)