2010. február 16., kedd

Tipikus...

...svéd dolgok, mindenféle területről. Saját gyűjtés :-)

  • Plakát a Komvux összes emeletén (svédül, angolul és arabul): "Akarsz-e kávéautomatát a Komvuxra? Gyere el a témában tartott értekezletre: [hely], [nap, idő]." Namármost: ha a svédeken múlik, természetesen lesz automata, nem is kérdéses. Azon csodálkozom, hogy eddig még nem merült fel a kérdés.

    Ezt a kiírást a főiskolán elmesélve a görög osztálytársnőm kapásból elmesélt egy rokon sztorit, aminek a kiindulópontja, hogy az egyik svéd - talán malmői? - folkhögskola-n (népfőiskola) külön emeleten vannak a svédek és a külföldiek, ugyancsak külön kávéautomatákkal. Plusz azzal a különbséggel, hogy a svédek emeletén olcsóbb volt a kávé! Diszkrimináció a javából, nemigaz? Persze ezt egy szemfüles bevándorló (azaz invandrare - nagyon fontos szó, ha az ember itt akar lakni!) észrevette és - önzetlen módon - tovább terjesztette a frissen szerzett tudását a többiek között. Így hosszú sor alakult ki a "svéd" kávéautomata előtt, valószínűleg élénk vitát generálva. Remélem, happy end lett a történet vége...

  • Még egy kiírás, amit az egyik tanterem ajtaján láttam (ugyancsak Komvux): "Elkéstél. Bejutás az óra kezdetétől számított kb. 15 percen belül. Kérjük, ne zavarj bennünket!"

  • Gustav Adolfs torg (Gusztáv Adolf tér), 2010. február. A tér közepén lévő szökőkút folyamatosan és zavartalanul üzemel, a tél dacára. Azazhogy...a medence közepén lévő, vizet felfelé lövellő szobor nagyjából felismerhetetlenné vált, mert a visszahulló vízből vastag, alaktalan páncélréteg fagyott rá. Amolyan modern szobor formája lett. Úgy látszik, az nem opció, hogy a hideg beköszöntével kikapcsolják a szökőkutat. Mindenesetre a turistáknak tetszik, előszeretettel fotózkodnak előtte ;)

  • A (kanadai) angoltanárunk kérdezte, voltunk-e már svéd temetésen. (Még nem.) Mint kiderült, ő már volt és - véleménye szerint - nem is temetés-szerű esemény volt, inkább valamiféle tárgyilagos értekezletre emlékeztetett. "Egyáltalán nem voltam benne biztos, hogy tényleg meghalt-e valaki..." tette hozzá némi mosollyal :-)

  • Időpont az egyik rendelőintézetben, jóelőre egyeztetett napon. Maga a látogatás évi 900 korona "vizitdíj" fölött - szerencsére - ingyenes, azaz frikort-ot (ingyenes kezelésre jogosító kártyát) kap az ember. Ez a határösszeg egyébként kb. 3 látogatással érhető el, a rendelés típusától függően.

    Viszont egyszer úgy esett, hogy megfeledkeztem az időpontról. Másnap jöttem rá és telefonáltam, hogy sorry, kiment a fejemből, kérnék új időpontot, ha lehet. Kedvesen megnyugtattak, hogy semmi gond. No igen, viszont 2-3 nap múlva megérkezett egy 200 koronás számla (ez kb. 5000 Ft). Jogcím: "Kimaradt látogatás". Erre természetesen nem érvényes a frikort - avagy az okos más kárán tanul, én meg a sajátomon ;) Viszont öröm az ürömben, hogy lehet kérni ingyenes sms-értesítést, így most már az előző napon kapok egy emlékeztetőt az időpontról...

  • Havazás, hóhelyzet. Vegyünk csak egy hólapátot, ami a kocsiba is befér, mert gyakran úgy kell kiásni szegény Saab-ot. Körtúra a közeli barkácsboltokban, nulla sikerrel. "Elfogyott", mondja minden eladó. Az egyik helyen észreveszem, hogy gyerekméretű hólapát (ami elég picike, nekünk azért nagyobb kellene) viszont van. A szaki helyesel: no igen, gyerekmunkát is be lehet vetni :-)

    De az mintha senkiben fel sem merülne, hogy ha már hetek óta havazik és viszik a hólapátot, mint a cukrot, akkor talán kellene még rendelni. Bár mintha valamelyik nap azt olvastam volna, hogy a gyárak nem győzik a termelést...

  • Tipikus termékek a szupermarketben - némelyik ajándéknak sem rossz:
    - vékonyra szeletelt füstölt lazac
    (kenyérre való, isteni finom)
    - rénszarvas-szalámi
    - jávorszarvas-kolbász
    - fura nevű fagyasztott halak, pl. hoki, sej és kolja
    - citromos ill. uborkás majonéz...de van olajmentes majonéz is!
    - medvecukor- (azaz lakrits) ízű rágógumi
    - sokféle édes kenyér
    (aki szintén nem a rajongójuk, az osötat / osötad feliratot keresse ill. a hozzávalók között ne legyen socker vagy sirap)
    - Ballerina keksz Göteborgból
    (mentolos-csokis / narancsos-csokis / nugátos, stb. töltelékkel a két kekszlap között)
    - Marabou csokik

A nap svéd szava: påminnelse (emlékeztető)

5 megjegyzés:

Edit írta...

Ballerina keksz-et meg persze még sok más svéd finomságot az Ikea-ban is lehet kapni. Olyan kellemes, ismerős érzés volt amikor rátaláltam a legutóbbi bevásárló körutam alkalmával. (az Emő látogatásokról soha senki nem tér haza Ballerina keksz nélkül, nagyon fincsi!) puszi Edit

delisa írta...

A normal orvosi vizitdíj 150 kr, a szakorvos beutalóval 170, amúgy 300, kezelések (gyógytorna, labor, stb) 70, kórház napi 80 - így kicsit tovább tart elérni a 900-at, ami nemrég még 1200 volt. Valamennyi terhességi, kismama és gyerekellátás (18 éves korig) ingyenes! A szülészet is.

Ez volt a minta a magyar változatra, szerintem nagy butaság volt leszavazni. Sajna rosszul kommunikálták.

Tips: www.vardguiden.se - minden, amire szükség lehet, megtalálható! (van papirújságjuk is, amit havonta megkap minden háztartás... érdekes lap)

Emőke írta...

Szia Delisa,

Nekem a 300 koronás vizitdíjam volt, magamból indultam ki, de természetesen igazad van.

Igen, az egészségügyi újságot mi is meg szoktuk kapni (mintha nem havonta lenne, csak negyedévente, tényleg nagyon hasznos. Ja igen, most látom, hogy ez a stockholmi verzió, amit belinkeltél, itt Skåne-ban kicsit másféle.

Emőke írta...

Ja igen, és még egy pontosítás a kommentedhez: másfél hónapig voltam kórházban, így tudom, hogy a frikort a kórházi napidíjra nem vonatkozik (vagyis az ottani naponta fizetendő összeg _nem_ számít bele a 900 koronába ill. amikor már frikort-od van, oda nem is érvényes).

Még pontosabban, az összes kivétellel:
"OBS! Frikortet gäller ej för uteblivna besök, hälsoundersökningar och hälsokontroller, vaccinationer, intyg eller den avgift du betalar nár du ár inlagd på sjukhus."

(Magyarul, ezekre nem érvényes ill. ezek nem számítanak bele a 900 koronába: kimaradt látogatás, eü-i ellenőrzés és -vizsgálatok, oltások, igazolás és kórházi díj.)

Emőke írta...

Bocsánat, huba történt :-) Illetve bekavartam a magyar karakterekkel), a svéd idézet vége helyesen:

"...när du är inlagd på sjukhus."