2010. február 9., kedd

Nyelvekről és a hétfőről

Továbbra is folyik az okulásom, ami jelentős mennyiségű házi feladat generálását is magával vonja (egyébként nagyon helyesen, különben elbliccelném a tanulást). Pont ma számoltam össze, hogy a komvux-ös és a főiskolai angol összesen 4+4, vagyis 8 óra elfoglaltságot ad hetente, az otthoni tanulást nem számolva. Anno Miskolcon, a német spec-es gimnáziumban németből volt ennyi óránk és tényleg remekül haladtam a nyelvvel, hasonlókat remélek most is. Persze svédórám még ennél is több van: olyan 12-15 óra hetente, változó megoszlásban (plusz a leckehegyek).

Apropó angol: ma azt is megtudtam, hogy az angolban a "you" nem is tegezés, hanem magázás, ami a többes szám 2. személyből alakult ki (ami csak alakilag ugyanaz, mit az egyes szám 2. személy, ezért tűnik tegezésnek)...a tegezés a régebbi angolban a "thou" volt, ami mára teljesen eltűnt.

Még több érdekesség a nyelvekről, egy mai olvasmányunk alapján:
  • A tíz legnagyobb nyelv mindegyikén legalább 100 millióan beszélnek, ezek (csökkenő sorrendben): kínai, angol, orosz, spanyol, hindi, bengáli, arab, portugál, német és japán.


  • Az ENSZ hivatalos nyelvei: angol, francia, arab, kínai, orosz és spanyol (a francia azért, mert az a diplomácia nyelve).


  • A ma általánosan használt kb. 450.000 angol szóból Shakespeare csak kb. 250.000-et értene meg. A becslések szerint annak a 200.000 szónak, ami Shakespeare ideje óta keletkezett, kb. a fele az utóbbi ötven évben került használatba.


  • A kínai írott nyelvben az a karakter, ami a "baj"-t jelenti, két nőt jelenít meg egy tető alatt...


  • Mivel a japánban a "négy" ugyanúgy hangzik, mint a "halál", illetve a "kilenc" ugyanúgy hangzik, mint a "szenvedés", a legtöbb hotelben és kórházban nincs 4-es és 9-es szoba. (Persze mi sem vagyunk mentesek ilyesmitől, ld. a 13-as számot.)


  • Albert Einstein utolsó szavai németül hangzottak. Mivel a nővér, aki mellette volt, nem értett németül, már soha nem tudjuk meg, mit mondott...

Ami pedig a többnyelvű kultúrát illeti, kedvenc kínai barátném tegnap délután - szinte az utolsó pillanatban jelentkezve - rábeszélt egy Café Montag (Montag = hétfő, németül) nevű helyre. A neten talált leírás szerint itt nemzetközi experimentális és egyéb élőzene hallható este 7-től, méghozzá ingyen és bérmentve - és hát mi meg kispénzű diákok vagyunk, ugyebár. Mivel Y.-val eddig még bármilyen őrültségbe keveredtünk, mindig viccesen sült el, úgyhogy nem is sokat tétováztam. Maximum iszom még egy kávét (aznap még úgyis "csak" 3-at ittam), no meg ismerjük meg Malmö kultúráját még jobban, nemigaz?

A térképen belőttük, hogy a hely valahol a világítótorony mellett van...mint odaérve kiderült - micsoda koincidencia! -, ugyanabban az utcában lelhető föl, ahol a főiskolai könyvtár (a már említett Orkanen) is, sőt szinte majdnem teljesen szemben van vele.

A "Kong" feliratú vaskapu előtt egy hevenyészett
CAFÉ MONTA-
G
feliratú tábla mutatott a behavazott udvar és a ház felé, úgyhogy át is vágtunk a szintén hólepellel fedett asztalok és székek között. Bent kissé alternatív állapotok fogadtak bennünket, többek között egy elég minimalista bárpult, beljebb haladva pedig egy, piroskockás terítőjű asztalokkal meghintett terem. Egy magas, vékony, barátságos srác aziránt érdeklődött, hogy a színházba jöttünk-e, mert annak nem itt van a bejárata - itt ugyanis a zenélős rész lesz. Megnyugtattuk, hogy zenét szeretnénk hallgatni, aminek rendkívül megörült és többször is elmondta, mennyire örül, hogy itt vagyunk :-) Ekkor már kicsit VIP-vendégeknek éreztük magunkat...

Mivel még szinte teljesen üres volt a hely, lefoglaltunk egy kellemesebb fekvésű asztalt az ablak mellett, majd magunkhoz vettünk egy gránátalma-cidert (Y.) ill. egy cafe latte-t (én). Majd Y. kifejtette: örül, hogy eljutottunk eddig, illetve az is meglepő, hogy mégiscsak egy főiskolai jellegű buliba kerültünk, pedig erre semmilyen jel nem mutatott. Előzetesen ugyanis mindketten azt hittük, valami kis elegáns business-kávézóban fogunk ücsörögni :-)

Folyt. köv.
(...mert már erősen elmúlt éjfél, reggel pedig fősuli...)

A nap svéd szava: måndag (hétfő)

3 megjegyzés:

Edit írta...

:-) Hát ez nagyon tetszett! A nyelvi rész és a kávézós sztori eleje is! Már várom a folytatást!
Puszi Edit

Névtelen írta...

Apropo nyelvek: ugye tudod, hogy a nyelvet amit tanulunk még kevesebben beszelik mint a magyart?
Ami szerintem oriasi :)
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_languages_by_number_of_native_speakers

Emőke írta...

Igen, igen! Egzotikus nyelv a svéd, már ilyen szempontból is. És hiába kevés az a 9 millió, itt azért elég sokan vannak :-)))

Habár itt a fősulin inkább azt élem meg, hogy a magyar az egzotikus. Meglepően sok osztálytársam (mindenféle országból jövők) tudja, hogy a magyar nem hasonlít más nyelvre. Jólesik, hogy azért mégiscsak hallották hírünket ;)