2009. szeptember 19., szombat

Svéd személyi

Ahogy azt még tavaly szeptemberben is fejtegettem itt, nem egyszerű egy külföldi illetőségű svédországi lakosnak svéd személyi igazolványhoz jutnia. Illetve ezt már szerencsére múlt időben mondhatom, mert idén júniustól már mi, EU-tag állampolgárok is igényelhetünk ID-kártyát a Skatteverket-nél (adóhivatal). Nem is kell más hozzá, mint egy 2006 szeptember 1-je után készült útlevél - esetünkben a magyar - és némi pénz.

Ezt a lehetőséget kihasználva befizettem a vonatkozó illetéket (400 korona) és csütörtökön elballagtam a malmöi Skatteverket-irodába. A helyzet komolyan vételét mutatja, hogy most már külön sorszám van az ID-kártya igényléséhez (és külön a kiváltásához is). Plusz egy vicces grafika mutatja a gyengébbek kedvéért, hogy egy sorszám = egy pálcikaember, más szóval egy sorszám <> (nem egyenlő) több pálcikaember :-)

Itt sorra kerülve ki kellett töltenem a személyi adataimat a vonatkozó űrlapon, majd a magam elé karon húzható, három oldalról világító ketyere segítségével "csodás" fotó is készült rólam. Ezután elektronikus tollal aláírást kellett produkálnom...és ezen a ponton az ügyintéző egere csődöt mondott. Némi tanakodás és vezetékrángatás után újraindították a programot, újabb fotó és aláírás készült. Majd az adatok mentésénél újabb hibaüzenet fárasztotta az ügyintézőt (és engem is). Telefonos segítséget kért, de sokkal nem lett okosabb, megoldás helyett nekem panaszkodott a helpdesk minőségére. Mit volt mit tenni, újra kellett indítani az egész számítógépet. Eközben a szomszédos ablaknál kb. 10-15 szerencsésebb sorszámú ügyfél is megfordult.

De minden jó, ha jó a vége, újabb fotó és aláírás után végre elhagyhattam a színteret. Úgy 4 hét múlva várhatom a levelüket, hogy jöhetek az ID-kártyámért. Remélem, semmi gikszer nem jön közbe, és akkor végre a gyógyszertárban vagy bankkártyás fizetésnél, netán postai csomag átvételénél nem kell külön megadnom a svéd személyi számom utolsó 4 jegyét, milyen remek dolog lesz.

A nap svéd szava: legitimation (igazolvány, pl. ID-kártya vagy jogosítvány)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Haaaat, nem tudom milyen volt a rendszer mikor ide koltoztel de en 1,5honap alatt szert tettem egy IDra a maga burokratikus modjan, de hozzad hasonlo elmenyek kereteben :)

http://edinawrites.wordpress.com/2009/09/04/brody-janos/