2009. szeptember 21., hétfő

Kávékultúra

Kétségtelen tény, hogy a svédek imádják a kávét. Isszák reggel és délután (külön kávészünet van a munkahelyeken), és még a vacsora után(!) is beiktatnak egy kávézást, biztos ami biztos. Az egy főre eső fogyasztás 9,4 kg / év, természetesen a csecsemőket is beleértve (összehasonlításképpen: Magyarországon a fejenkénti átlag 2,8 kg). Gyaníthatóan teljesen leállna az ország működése, ha valami okból kifolyólag elakadna a kávéutánpótlás ;)

Itt Malmöben is rengeteg kávézó van. Ezek egy része egy nagy hálózat része - ilyen a városszerte megtalálható Wayne's Coffee és az Espresso House -, és persze vannak egyedi kávézók is, pl. az óvárosban található Coffee Maniac vagy az olasz Nesta (két kedvencem), ez utóbbi szerényen csak annyit állít, hogy ők csinálják Svédország legfinomabb kávéját. Ezt mondjuk el is hiszem nekik, mert ellenállhatatlan ízeket produkálnak.

A kávézók sütikínálatáról pedig jobb nem is beszélni, szívfájdítóan gyönyörű és finom csodák kelletik magukat, ember legyen a talpán, aki ellenáll. A répatorta szinte mindenhol kötelező elem, csakúgy, mint a kladdkaka (ami egy tömény, folyékony csokitól duzzadó tortaszelet). De vannak muffinok és kanelbullar (fahéjas csigák) is, illetve általában sajttorta is. Áááá, abba is hagyom ezt, elég a nyálcsorgatásból ;)

Visszatérve a kávéra: a múlt hétvégén vendégségben voltunk és ott figyeltem fel a "perkolator" nevű kütyüre, ami egy speciális kávéfőző: a tetejére, a fedő alá bepakolt őrölt kávét többször is átmossa a forró vízzel, így teljesebb lesz a kávé aromája.

A nap svéd szava: morotskaka (répatorta) - merthogy a süti az 'kaka', a kávézás pedig egyszerűen csak 'fika' :-) Vicces nyelv a svéd, nemigaz?

3 megjegyzés:

Manka írta...

:))))

kisrumpf írta...

Ezen a fikán jót nevettem... "Itt ülök és fikázok"... vagy "fikázom"?

Emőke írta...

Igen, Svédországba szakadt magyaroktól simán lehet ilyeneket hallani ;)