2009. szeptember 26., szombat

Textilváros új ruhája

Itt ülök a norrköpingi Above ifjúsági szállás (amúgy háromágyas) szobájában, a paplan alá kényelmesen bevackolódva. Az egész szoba az én birodalmam, sőt van saját fürdőm is. Aláfestő zenének éppen beérkezett egy vonat, ugyanis az állomás feletti szinten vagyok, kilátással a sínekre :-)

Strängnäs-be jöttem amúgy, ezúttal nem dolgozni, hanem csak néhány svédórára, amik még maradtak. Norrköpingről semmit sem tudtam eddig, csak azt, hogy Malmö felé itt kell átszállni az X2000-es vonatra. De most találtam a recepciónál térképet és rájöttem, hogy csak pár lépés a belváros, uccu neki, nézzük csak meg!

Meglepően kellemes csalódásban volt részem, helyes város ez. Tegnap mesélte a svédtanárnőm, hogy korábban csúnya ipari hely volt főleg textilgyárral, de pár éve egy nagy projekt keretén belül sok pénzt áldoztak rá, hogy ez megváltozzon.

Ahogy én láttam, ennek a pénznek a jelentős részét a volt gyárterületre áldozták, nagyon ügyesen, okosan. Az eredeti épületek ipari báját megtartva új funkciók kerültek mindenhová: főiskola, kollégium, múzeum, szórakozóhelyek, kávézó, turistainformáció, stb. Nagyon szépen ki is van világítva az egész, önkéntelenül is a miskolci (volt) Lenin Kohászati Művek kopott gyárépületei jutottak az eszembe. Mekkora nagy szám lenne ilyet csinálni belőle, mondjuk EU-pénzből...vagy főleg abból. Csodájára járnának a turisták, az biztos!

Tetszett még a kockakővel kirakott - vagy helyenként csodásan gyepesített - villamossín is, a vicces szobrok - na meg egy hatalmas élő kaktuszkép, amihez többezer szúrós növényt komponáltak egybe, ilyesmi módon (de most más a minta). Képek a városról itt, és itt is...

Egyébként tegnap este voltam a a centrumban, ami pezsgett a fiataloktól. Kicsit visszazökkentem a főiskolás évek hangulatába. No és azt se felejtsük el, hogy péntek este és fizetésnap volt, az utóbbi minden hónapban kisebbfajta ünnepnek számít, még a reklámok is építenek rá, hogyaszongya "...érezd jól magad/vedd meg ...., hiszen ma kaptál fizetést". És mindenki ugyanakkor kap fizetést, 25-én, tehát az egésznek kifejezetten össznépi jellege van. Ebből kifolyólag a fizetésnapok előtt érdemes benézni az üzletekbe, ha nem akarunk tolongani :-)

A nap svéd szava: industriområde (ipari terület)

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Emő!
Igen,a régi gyárterületek...Sok példa van,hogy lehet felhasználni a lepukkant,szürke,hsználaton kívüli épületeket.Pesten a Millenáris Park jó példa,ami régen a Ganz gyár területe volt.Milyen klassz,többfunkciós hely lett!
Csak sajna ez is, mint minden, pénz
kérdés ,ami itt nincs!(mint tudjuk)
P.

Emőke írta...

Szia Péter,

Persze, tudom, hogy Magyarországon mások az anyagi keretek, épp ezért is írtam, hogy valami jó kis EU-s pénzt kellene ilyesmikhez megcsípni. Na meg az sem hátrány, ha nem fogy el a pénz tanácsadókra ésatöbbi...remélhetőleg szigorúan ellenőrzött, hogyan használják fel a megszerzett összeget.

Névtelen írta...

Pontosan emlékszem,pár évvel ezelőtt,több ezer miliárd forintos
úniós pénzekről vizionált Gy.F.
Hol van az már?
P.

Névtelen írta...

Szia Emőke,

Kicsit off leszek.
Jövő héten megyünk egy hétvégére Malmöbe. Bent fogunk lakni a belvárosban. A véleményedre lnnék kiváncsi, mit lenne érdemes megnézni. Sok fórumot olvastam, nagyjából tisztában vagyok a látnivalókkal. Arra lennék kiváncsi, h Te mit ajánlasz. Laza legyen, látnivalókat is szertetnék látni, sétálni, pihenni, átmenni Koppenhágába. Nem akarom, h nagyon sűrű legyen.

A boltok nyitva vannak vasárnap?

Köszönettel,
Gratzer Zoltán

Emőke írta...

Szia Zoltán,

Nem offtopic, szívesen válaszolok :-) Csak egy kis időt kérek és hamarosan jelentkezem a válasszal, rendben?

Névtelen írta...

ok, nagyon köszi.
Ami érdekel kimondottan: a feelinget, a jó hangulatot elcsípni. Jó kis kávézók, boltok, happeningek, kellemes vendéglők/éttermek... Látnivalók is persze, de nem szeretném sűríteni. A stayat kaptensgatenben fogunk lakni előreláthatóan. Koppenhágába is át szeretnénk menni, örülök, ha ott is ajánlasz valami éttermet, kellemes kis látnivalót.
Péntek délután megyünk, vasárnap délelőtt jövünk. Rövid az idő, nem szeretnék minden percet beosztani, de azért a látnivalók közül mindenképpen szeretném a torsot, a tengerparti feelinget, talán malmöhus, carriage muzeum és látom, hogy a lilla torg, gustav adolf torg, stortorget kb egy helyen van. Valamilyne szinten vásárolgatni is, tudom a parkok már nagyon nehezen férnek bele. Sokat akarok?:)

Köszi a segítséget.

A blogod kifejezetten jó, régebb óta olvasom.

Emőke írta...

Hmmm, hát tényleg nem lesz sok időtök, de a koncepció tetszik :-)

Esetleg elküldöd nekem a mailcímedet?... (én az emoken@gmail.com vagyok)

Névtelen írta...

Legkozelebb ha erre jarsz nezz el Linkopingbe is, nagyon hangulatos kis varos.
Ha kell, szivesen korbevezetlek :)