2009. szeptember 25., péntek

A nagy fogás

A tegnapelőtt történt stockholmi értéktárrablás nemcsak a svéd médiát és közvéleményt izgatta fel, hanem nagy nemzetközi visszhangra is talált (ld. pl. a BBC helyszíni videóját vagy a CNN, The Times, Guardian, Sky News cikkeit). Nem is csoda, hiszen nem mindennapi eset, hogy egy bűnbanda helikoptert rabolva - hollywoodi forgatókönyveket is megszégyenítő módon - a hiperbiztos épület üvegkupoláját betörve, majd azon bejutva, a személyzetet fegyverrel sakkban tartva markoljon föl egy hatalmas összeget. Plusz a rendőrségi helikoptergarázs elé álbombákat helyeztek el, ezzel megakadályozva az üldözést, így a kiérkező rendőrök csak azt nézhették végig, ahogy a rosszfiúk az orruk elől lógnak meg (a rendőrség felsőbb utasítást kapott, hogy nem lőhetnek a gépre). A későbbiek folyamán is csak hűlt helyüket találták, azaz az elrabolt helikoptert egy erdő szélén.

Sokan megkérdőjelezik, hogy a rendőrség minden tőle telhetőt megtett/megtesz az ügyben és a rendőrségi repülőhangár védtelensége is súlyos kritikákat kapott. A rablók továbbra is szabadlábon vannak és úgy tűnik, a svéd rendőrség maximum a félhomályban tapogatózik, ugyanis a lebonyolítás elég profira sikeredett, még nincs meg, hogy kik is a gyanúsítottak.

Az újságok egyre-másra közlik a utcai szemtanúk beszámolóit is, amelyekből kiderül, hogy az egész akciót halálnyugalomban, profi módon hajtották végre. Még azt sem lehet tudni, mekkora összegről van szó, de szakértők szerint kb. 45 millió svéd koronát (kb. 1,1 milliárd Ft) bír el az adott helikoptertípus, ha 4 fő van a fedélzeten.

Azt is feltételezik, hogy ez egy "projektmunka" volt, vagyis az elkövetők egyáltalán nem kapcsolhatók egymáshoz, csak erre a bűntényre álltak össze. Sőt, nem is feltétlenül büntetett előéletű minden résztvevő, hiszen a tudást meg lehet vásárolni, pl. egy helikoptersofőr vagy egy helyi biztonsági dolgozó képében. És a bennfentesség egész biztos szálnak látszik, hiszen ezt a bűntényt nem találomra hajtották végre. Ráadásul a "mezei" lakosokra is kellemetlen hatással lehet a pénz elrablása, hiszen azt nem tudták betölteni a bankjegykiadó automatákba, így sok készpénzfelvétel hiúsulhat(ott) meg...

Kedvenc kérdésem az egyik, a nyomozásban résztvevővel készített interjúból:
"Szerinted* az elkövetők most jeges italt szürcsölve ülhetnek egy kellemes helyen?"
Válasz: "Jelenleg nem ezen gondolkodunk."
:-)

A nap svéd szava: gärningsman (tettes, bűnöző)

* a svéd nyelvben nincs magázás, illetve csak igen-igen elvétve, pl. a királyi családdal szemben

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!

Bankrablás élőben!Nagyon jól csinálták,még akkor is ha ez bűncselekmény! :)

(érdekes minden svéd hírről Te jutsz eszembe) :)

N.Péter

Emőke írta...

Igen, nem voltak kispályások az elkövetők, az már biztos. A szakértők szerint valószínűleg néhányukat elfogják majd, de nem az egész csoportot, erre is biztosan ügyeltek, hogy ne kapcsolódjanak egymáshoz korábbról ill. egyes tagok ne is tudják, ki a másik, vagy az "agy".

Lőni pedig azért nem lőttek a rendőrök, mert nagy eséllyel vétlenek is áldozatul eshettek volna.