2009. november 30., hétfő

Forma és funkció

Korábban már említettem a DesignTorget üzletét, itt az ideje, hogy egy kicsit bővebben is kifejtsem, miféle bolt is ez. Pontosabban bolthálózat: jelenleg 13 svéd és 3 norvég üzletük van (pl. Malmöben és Göteborgban 1-1 üzlet van, Stockholmban 6 bolt található). Mint a nevéből is kiderül, formatervezett tárgyakat árulnak, de nem a szokásos forrásból.

Ugyanis bárkinek lehet egy jó ötlete egy olyan tárgyra, ami máshogy néz ki, mint a többi, vagy amivel megold egy mindennapi problémát. Ezzel a weboldalon lehet jelentkezni (egy űrlap kitöltésével), majd az ott kapott kóddal megjelölve a weboldalon megadott postai címre kell elküldeni a tervezett tárgyat. Formatervezői képzettség vagy tapasztalat nem feltétel (de nem is hátrány).

Minden kedden összeül a formatervezőkből álló zsűri és az üzletképesnek ítélt tárgyak lehetőséget kapnak a DesignTorget boltjaiban való megjelenésre. Ha pl. ma jelentkezem a tárgyammal, két hét múlva már akár meg is vásárolhatják a vevők. És ha jól fogy az új termék, akkor tartósan felveszik a kínálatba. A bevételt havonta fizetik a tervezőnek.

Az én tippem a Svédországban - vagy Osloban - járóknak: Ha nem akar az ember vásárolni (az árak ugyanis kissé borsosak), akkor is érdemes betérni a boltok egyikébe, mert a vicces vagy meglepő dolgok nézegetése felér egy izgalmasabb múzeumlátogatással. Csak néhány példa:
  • a gyerekeknek szánt Kiss & Bajs plüssállat-pár (magyarul: Pisi & Kaki :-) ),

  • az Octopus névre hallgató, polip alakú tusfürdő- és sampontartó,

  • az Offside előszobai fogas (a 2008-as Év tárgya),

  • a Conceal láthatatlan könyvespolc, vagy

  • a TŰZHELY ABLAK VASALÓ feliratú lábtörlő feledékenyeknek...

További dolgok böngészhetők a weboldalukon, aminek létezik angol nyelvű verziója is.

Erről jut eszembe: emlékszik még valaki a Magyar Televízióban (talán a 90-es évek elején?) sugárzott "Tervezzünk tárgyakat!" című műsorra? Pontosítok, mert rákerestem: 1986-91 között élt a műsor és "évente mintegy ezer, 9-18 éves fiatal feltaláló számára adott alkalmat a megméretésre".

Ui.: A svéd élelmiszermérnökök (vagy kik) sem ismernek lehetetlent: a hűtőnkben figyel egy pepparkaka ízű filmjölk. Pepparkaka = fűszeres mézeskalácsféle. Filmjölk = joghurtszerűség, aminek a filmhez nincs köze, annál inkább a tejhez {=mjölk}.

A nap svéd szava: torget (tér)

5 megjegyzés:

Venator írta...

A plüssállat nagyon jópofa, igaz, hogy beteg ötlet, de ezen meg sem lepődik már az ember. :)

Emőke írta...

A tervező kifejezetten valami olyasmit akart alkotni, ami tabutémának számít.

Habár ezzel nem sikerült az elsőnek lennie: már 2006-ban megjelent a Kakikönyv Magyarországon is, szintén egy svéd írónő tollából (a Halálkönyvvel együtt)...

Ld. még: http://index.hu/kultur/klassz/kaki1218/

Venator írta...

arról én is olvastam még annak idején.

ez még a jobbik formája a tabudöntésnek, lehetne rosszabb is. :)

Emőke írta...

Na, erről meg ismét eszembe jutott, hogy a svéd (templomi) melegházasságokról sem írtam még. Meg az első leszbikus püspöknőről. Szóval téma az van bőven...

kisrumpf írta...

A plüssökön önfeledten röhögtem, percekig. Köszönöm.

A Conceal-t errefele is hirdették, méregdrágán. De az tetszik legjobban!

Abszolút kedvencem ez a cég: http://www.permafrost.no/ (nem svédek, sajnos :-)) A Silence és a John Deere c. szőnyegeik... csodás! 600 euro egy-egy :-(