2009. november 26., csütörtök

Bicikli és láthatóság

Most, hogy visszajöttem a szűk egyhetes magyar villámlátogatásomról, végre élőben is találkozhattam a biciklimmel és persze ki is próbáltam. Tényleg nagyon helyeske, igazi lánybicikli, kényelmes széles üléssel. Bekerekeztünk a városba, amiben az a jó dolog, hogy végig bicikliút van. Malmö tényleg ideális hely a bringásoknak, ez már a főpályaudvaron is látszik, ahol egy hatalmas vízen úszó(!) bicikliparkoló van, többszáz biciklivel.

Este ugyan okozott némi gondot, hogy hogyan is kell a dinamóját a kerékhez nyomni, de egy másik biciklit megfigyelve erre is rájöttünk. A biztonság kedvéért tettünk plusz egy-egy lámpát előre + hátra és fényvisszaverő mellényt vettünk fel.

Van most egy kampány itt, aminek a jelmondata:

Syns du inte
Finns du inte

Ezt kb. úgy lehetne lefordítani, hogy ha nem látszol, nem létezel. A kampány keretében fényvisszaverő mütyüröket osztogattak a főtéren, amit fel is erősítettek a kabátra. Az a lényeg, hogy a zsinóron szabadon lógjon a fényvisszaverő figura, a jobb térd magasságában. De vannak olyan reflexcsíkok is, amiket a karra vagy a bokára lehet feszíteni. Mert ugye gyalogosként is elemi követelmény, hogy észrevegyenek bennünket.

Itt, a hosszabb éjszakák országában ezt nagyon komolyan veszik az emberek, mi is sokat tanulhatunk belőle. Például reflexet raknak a táskára és a babakocsira is (sőt lehet kapni babakocsira húzható reflexanyagot is). De láttam már első-hátsó világítást is babakocsin. Aztán ott vannak a kutyák, akik vagy fényvisszaverős nyakörvet hordanak, vagy világítást a nyakörvön/pórázon. A futók is reflexmellényt vesznek fel, különösen este.

Ami a másfajta biztonságot illeti, van ugyan a bringámon egy hátsó zár, de most vettünk a Clas Ohlson-nál két U-alakú biztonsági lakatot is, mert a bicikliket sajnos itt is előszeretettel lopják. (E. biciklijét már ellopták egyszer, akkor a csodával határos módon megtalálta és a rendőrség segítségével - ugyan kb. két hónap alatt, de - visszakapta.) Nagyon remélem, hogy a 3 lakat együtt már igen-igen gondolkodóba ejti a biciklitolvajokat és inkább valami könnyebb zsákmány után néznek...

A nap svéd szava: bygellås (a fent említett biztonságos biciklilakat)

4 megjegyzés:

kisrumpf írta...

Az egyik dublini kutyaruha-bolt (igen, igen, ez is van) fényvisszaverős mellénykéket árul 4 féle méretben, esti sétához. Remek ötlet.

De az autósokat még most is figyelmeztetni kell a rádióban, hogy kapcsolják fel a lámpát nappal is...

Emőke írta...

Most ahogy írod, igen, én is láttam már reflex-kutyamellényeket :-)

Viszont itt is vannak még hiányosságok: sok malmöi kamikaze biciklis mindenféle világítás nélkül közlekedik...

kanelbullar írta...

Kepzeld O. biciklijet elloptak, azota az enyemet hasznalja.. De azon meg nincs vilagitas. :D Azt hiszem ha visszamegyek, kell nemi technikai frissitest alkalaznom a jarganyon.

Emőke írta...

Hahó,

Azért tegyetek feljelentést a rendőrségen, mert ha esetleg mégis ráakad valaki, ez lesz a rendőrség legelső kérdése, hogy tettetek-e feljelentést.