2008. december 13., szombat

Hétvége a fővárosban

Üdvözlet Stockholmból! Míg innen 110 km-re (Strängnäsben) hó van, itt bennünket pénteken este eső fogadott. Szerencsére ma reggelre majdnem az egész felszáradt, de azért nem sokkal volt fagypont felett a hőmérséklet napközben - viszont mi meg készültünk meleg ruhákkal.

Háromnapos kártyát vettünk a tömegközlekedésre, amivel keresztül-kasul átszeltük a várost, leginkább metróval. A stockholmi metrónak 7 vonala, 100 állomása van és 110 km hosszú. Egyúttal a világ leghosszabb galériája is, a legtöbb állomást művészek dekorálták ki. Abból a néhányból, amit láttunk, a legmeglepőbb a Kungsträdgården (Királyi kert) nevű metróállomás, a hagyományostól kissé(?) eltérő kirányszoborral, híddal, alatta pedig növényekkel, antik(nak látszó) romokkal és kandallóval. Viszont az én nagy kedvencem nem ez, hanem a főpályaudvar megállója, a T-Centralen. A hatalmas kék-fehér falfestmény helyenként az athéni olimpia logójára emlékeztet, szerintem nagyon szépre sikerült. De ugyanitt az a rész is tetszik, ahol egy kis piros és sárga is vegyül a képbe, illetve ahol megfestették a munkásokat is ;)

Az utazási kártyánk az egyik hajójáratra is érvényes, és miután - egészen véletlenül - megtaláltuk az ehhez tartozó hajóállomást, tettünk egy hajós kitérőt is (egy út kb. 15 perc) a vidámparkba (Gröna Lund Tivoli), ami Budapesthez hasonlóan szintén az állatkert (Djurgården) mellett van. A vidámparkban megelégedtünk egy kis bámészkodással, bár a dodzsem és némelyik hullámvasút elég ígéretesnek tűnt. Mivel már sötét volt, az oda- és visszaúton a hajóról jól láthatóak voltak a város és a kikötőkben várakozó hajók fényei.

Egyébként ami abszolút bejött, az az óváros (Gamla Stan) kanyargós, szűk utcácskái a hangulatos fényekkel, kis ajándékboltokkal, kávézókkal, éttermekkel. Egy kávézóba be is tértünk és a félórás (abszolút nem túlzok!) sorbanállás után valóban nagyon jólesett a kávé, a répatorta és a málnás pite. Azt hiszem, Stockholmban elég nagy üzlet lehet kávézót fenntartani, valahogy mindig mindegyik tele van emberekkel. Az óvárosbeli esti fotózásnak pedig az vetett véget, hogy egyszer csak kifogytak az elemeim...de talán jobb is így ;)

A nap svéd szava: tunnelbana (metró)

1 megjegyzés:

Rita írta...

Az óváros nekem is a kedvencem, gondolom karácsonyi díszben még szebb volt!