2008. december 18., csütörtök

Fény-képek

Ha évvége, akkor sötétség. Reggel és délután is. Azaz: több fényt! Említettem már, hogy ebben a svédek nagyon otthon vannak, az ablakokba rakott nagy világító csillagoktól kezdve (szinte minden ablakban! az alapfelszereltséghez tartozik) az utcai világításig minden van, mi szemnek ingere. Én ugyan mostanában nem fotózgattam annyira vadul, de szerencsére mások igen :-) Egy kis étvágygerjesztő menüt raktam össze, ahol mindegyik link egy-egy fotóra mutat. A hatalmas kínálatból nehéz volt a választás, tényleg. Figyelem: az összes kép Malmöben készült, szóval ezek után el lehet képzelni pl. Stockholmot ;-)
  1. Még novemberben volt egy nagyon jó kis fénykiállítás a kastélyparkban, amire végre elmentünk. Megérte, mert nagyon ötletes kreációkat láttunk, a legeredetibbek talán az evőeszköz-csillárok voltak. A közelkép alapján akár lehet utánozni is... Aztán voltak mindenféle színes fák, csillagocskák a vízparton (ez is az egyik kedvencem volt), még színes fák, kivilágított ágyások, szökőkút víz nélkül, kivilágított szélmalom, ésatöbbi. Néhány dologról mi is lemaradtunk, pl. a jópofa lábnyomokat és a fényfestett kastélyt most látom először (pedig volt térképünk, csak éppen nem nagyon követtük). Itt és itt van még egy-egy szép kép a Turning Torsoval együtt. Ez pedig egy könyvtáras fotó, emez pedig már a belváros felé van. Na, ennyit erről ;)

  2. December 13-án pedig Lucia-nap volt - ami nálunk Luca -, ez tényleg nagy ünnep itt (ha nem is munkaszüneti nap). A mi cégünknél is voltak énekelni a lányok - hetekkel előtte szavazni lehetett, ki legyen a város Lucia-ja - , és Lucia a fején természetesen igazi, égő gyertyákkal érkezett. Veszélyesen néz ki, de működik. Az általuk énekel dalok közös mondanivalója az volt, hogy most ugyan tél és sötét van, de hamarosan eljön majd a fény. Hát remélem is :-) Ezek a képek pedig a malmöi ünnepségen készültek...

  3. Aztán vannak a jelenleg is futó projektek, azaz a Nagy Karácsonyi Díszkivilágítás. A legnagyobb kedvencem a Gustav Adolf Torg-on (torg=tér) lévő kivilágított fák - szám szerint négy - közül az ajándékcsomagos. A csomagok nem zuhannak egyébként, de így is látványosak. Aztán mellette egy másik fán diszkrét színes gömbök vannak, a harmadik "egyszerűen" tele van tekerve fénykábellel (vagy mivel), a negyedik pedig videón mutatna jól, ugyanis a rajta lévő rudakban lefelé fut a fény, mintha csillagszóró lenne. Aztán vannak - pl. a pályaudvarnál - a sorban álló, átalakított kandaláberek, amik kivilágított pálmafát formáznak, pazar látvány. Az egyik híd - ami egyébként kék világítással bír, úgy sem csúnya - most pirosan pompázik.

  4. Ez pedig egy tavalyi kép, de lehet, hogy idén is felállították ezt a lámpát, legalábbis olvastuk, hogy vannak vele további tervek. Vicces, nem?

A nap svéd szava: julstämning (karácsonyi hangulat)

Nincsenek megjegyzések: