2008. december 3., szerda

Fény az éjszakában

Ma volt az első svédórám. A tanárnővel szerintem szerencsém van, szimpatikus és precíz. És ami tényleg nagyon kellemes volt, az a személyreszabott figyelem. Az egész első (2) óra arról szólt, hogy mi legyen a stratégia és hogyan tanulhatnék hatékonyan. Kicsit zavarba is ejtett, hogy rengetegféle könyvből választhattam (hirtelen nem is tudtam, mi alapján is kellene) meg hogy többször is szóba került, hogy mi is igazán fontos számomra a svédtanulásnál. Természetesen leginkább beszélni tudni szeretnék... Ami az egyetlen negatívum, az a távolság: a város szélén van és 5 óra után már a busz sem jár arrafelé. Mindenesetre ma nagy szerencsém volt, oda és vissza is akadt autós fuvar.

Egyébként a múlt hét - azaz advent első hete - óta minden magára valamit is adó svéd ablakban van egy világító csillag, legalább 30 cm átmérőjű. Vagy fordított V alakú gyertyatartó-alakú világító dísz. A lényeg, hogy világítson. Na és megjelentek a szabadtéri karácsonyfák, a házunk környékén legalább 5-6 db van belőlük. Malmö egyik terén pedig három egymás melletti - nagyméretű, lombhullató - fát díszítettek fel elég ötletes módon (világító ajándékcsomagokkal, izzósorokkal), szerintem vagy alpinisták mászták meg őket, vagy daruval csinálták. Ma reggel a stockholmi pályaudvarhoz is volt szerencsém (miközben a vonatom indulási vágányát 3x is megváltoztatták), ott a karácsonyfákon kívül egy fehér-tollas-mozgó-zenélő installáció is a karácsonyt hivatott beharangozni.

A december hátralévő részére lefoglaltam a vonatjegyeimet is (csak a helyjegyes vonatra és a hálókocsira kell foglalni, pl. Koppenhágába menet elég csak az éves kártyámat felmutatnom). Pénteken pedig karácsonyi céges vacsora lesz...nem halasztják az utolsó pillanatra, az már biztos.

A nap svéd szava: hemmakontor (otthoni iroda)

Nincsenek megjegyzések: