2008. december 26., péntek

Svéd karácsony - és ami utána jön

Minden különösebb felhajtás nélkül telt a karácsonyunk, de távol a megszokott ízektől sem éheztünk: pl. a 24-i ünnepi vacsora lazac volt kapros szósszal és krumplival. Anyunak köszönhetően szaloncukorban sem szenvedünk hiányt - mogyorókrémes -, amiből a svéd kollégáimnak is vittem pár szemet és nagy sikert aratott. Kiváncsiságból vettünk egy karácsonyi knäckebröd-öt (ropogós kenyér, sokáig eláll), ami julknäcke néven fut, karácsonyi fűszerek is vannak benne, kellemes ropogtatnivaló. De gondoltunk a kertben lakó madarakra is (különösen a ma reggeli mínusz fokokban) és vettünk egy 6 golyóból - különböző magok és némi zsiradék - álló madáreledelt is, amiből kettőt ma délelőtt akasztottunk ki egy-egy fára. Remélhetőleg nagy sikere lesz :-)

A múlt héten mindketten kaptunk céges ajándékot - meglepetés! -, én egy hátizsákot benne túrafelszereléssel (fémtermosz, vízhatlan ülőpárna, melegítőpárnácskák a zsebbe, 2 teleszkópos fémnyárs, sütögetéshez...). Remélhetőleg sportosabbak leszünk az új évben, mert egy új squash-ütő és egy dizájnos gördeszka is a (láthatatlan) fánk alá került :-) Ami pedig a hangulatot illeti, itt a lakás környékén szinte minden este van valami kisebb tűzijáték, feltételezésünk szerint magánjellegűek.

Meglepődtem, de itt december 26-án nyitva szinte minden üzlet nyitva van, persze az IKEA is, ami ingyen reggelivel csábította a klubtagjait (naná, hogy elmentünk). Természetesen aki elment reggelizni, az már bekukkantott a bútorok közé is, főleg az akciós áruk felé. A tévéreklámok sem szólnak másról, csak a két ünnep közötti nagy leárazásokról, ez az utolsó esélye az üzleteknek, hogy kiürítsék a raktáraikat az új év termékeinek beérkezése előtt.

A húgomnak pedig üzenem, hogy az október végén vett svéd lottótokat végre megnéztük, és nyertetek!...igaz, hogy csak 17 koronát, de a nyereményt - pici kiegészítéssel - újabb lottóba fektettük, úgy gondoltuk, adjunk neki még egy esélyt. A következő nyereményen pedig osztozkodunk :-)

A nap svéd szava: mellandagsrea (ünnepek közti leárazás/kiárusítás)

Nincsenek megjegyzések: