2008. november 1., szombat

Lélekmelegítő

Az elmúlt 10 napban a húgomékat láttuk vendégül, akik először jártak Svédországban. Igaz, nem voltam nagyon jó házigazda az össze-vissza utazgatásaimmal, de legalább a múlt hétvégén csináltunk pár közös programot négyesben.

Ilyen volt például a szaunázás a Ribersborg Kallbadhus-ben (becenevén: "Kallis"), ami közvetlenül a tengerparton van egy nagyon szép, több szárnyból álló, patinás faépületben. Még mi sem jártunk ott előtte, csak mindig tervezgettük, hogy majd egyszer...úgyhogy a múlt vasárnap szomorú, esős időjárása pont kapóra jött. Amíg oda nem értünk, tulajdonképpen csak vánszorogtunk az esőben-szélben, de a szauna melegében ücsörögve már örülünk, hogy rászántuk magunkat. A szauna panorámaablakán keresztül a tengerre lehet látni, ami fölött időnként el-elrepült egy-egy sirály. Szóval nem sok minden történt, de épp ez volt benne a jó, hogy el lehetett lazulni.

Amikor már nem bírtuk a hőséget, akkor több lehetőségünk is volt a lehűlésre: zuhanyzás hideg vízzel...álldogálás az esőben (akkor olyan +10 fok volt)...illetve fürdés a tengerben! Erre télen is van lehetőség, innen kapta a nevét a hely is: kallbad = hideg fürdő. A fiúk úsztak is egyet a tengerben, de mi, lányok eddig nem jutottunk el :-) Ja igen, külön van a női és a férfi szauna, fürdőruha viselése mindkét helyen ellenjavallt. Amikor már elég volt a jóból, távozás előtt még a bejáratnál lévő jókora kávézóban akklimatizálódtunk, egy-egy málnalekváros gofri és némi kávé segítségével.

Sajnos valamilyen gombabetegség megtámadta az épület tartócölöpjeit, ezért a fürdő jövő januártól fél évig zárva lesz, renoválás miatt. De addig még szerintem jövünk errefelé...

A nap svéd szava: bastu (szauna), ami a badstuga (fürdőkunyhó) szó rövidítése...egyébként maga a szauna szó - nem meglepő módon - finn eredetű.

Nincsenek megjegyzések: