2010. január 6., szerda

Kedvenc íz-lelő-helyek

Itt-ott talán már tettem említést, hogy hol szeretek enni vagy kávézni Malmöben, de gondoltam, érdemes egy kis összefoglalóban - címmel, nyitvatartással, netán térképpel együtt - megemlékezni róluk. A helyi lakosokra és az erre járó turistákra is gondoltam, mert különösen a mostani zord időkben jólesik egy kis meleg - a testnek és a léleknek is (bár most már nincs annyira hideg, viszont ismét esett pár centi hó és mínusz 11 fokot ígérnek a következő napokra)...

  1. Tamnack Thai - Spångatan 4
    Ez egy önkiszolgáló thai étterem a Triangeln bevásárlóközpont szomszédságában, mindig ugyanazt a 6-7 féle ételt főzik. a falon lógó menün feltüntetik azt is, hogy melyik a legcsípősebb ill. csípős és melyik nem, imígyen: starkast / stark / mild. Nagyon finoman főznek, könnyen törzsvendéggé válhatunk, ha egyszer betérünk ;)

    A 45 koronás árért főételt, rizst és (sima) vizet kapunk, valamint kávét (bár ez néha elfogy).

    Nyitvatartás:
    H-P: 11-22
    Szo: 13-22
    V: 13-21

  2. Pizzeria Algarve - Sandbackegatan 10 C
    Malmöben eddig 3 pizzériát próbáltam, egy semmi-különöset, egy booorzalmasat, de a kedvenc pizza kétségkívül itt van (kb. 60-75 kr, típustól függően). Hatalmas a vegapizza-választékuk is, nagyon finom húsutánzattal és vegán - tejmentes - sajttal. Az árban benne van a "pizzasaláta" is, ami finom káposztasaláta.

    A hely a közelünkben van, Kirsebergben, a 7-es busszal a "Kirsebergs kyrka" megállónál kell leszállni, a megálló túloldalán kell egy kicsit visszagyalogolni a pizzériáig.

    Nyitvatartás:
    H-P: 11-22
    Szo-V: 13-22

  3. MIX Restaurang - Bergsgatan 14
    Még júliusban - azaz most már tavaly júliusban - a Sydsvenskanban olvastam egy cikket egy fazonról, aki végigette a város összes falafelesét és szerinte a város legjobb falafelje ezen a helyen kapható. Ez nem hagyott nyugodni és el is mentem én is tesztelni...azóta törzsvendég vagyok náluk, olyannyira, hogy igyekszem hetente egyszer ott ebédelni.

    Egyszerűen tökéletes: ízletes falafelgolyók, friss zöldségek, finom szószok (a csípőset érdemes előre tisztázni, ha nem kérünk). Padlizsánnal együtt az igazi - szerintem -, így 35 koronába kerül, anélkül csak 25. A személyzet is jó fej, különösen az egyik jordán srác, aki mindig őszintén érdeklődik, hogy vagyunk, mi újság. Egyszer még szív alakú falafelt is kaptam tőle ;)

    Nyitvatartás: Nonstop

  4. Café Basement - Långgårdsgatan 8
    Hangulatos találkahely a járda szintje alatt, a járókelők lábára láthatunk az ablakból ;) A melegebb szezonban a kiülős asztalok is üzemelnek.

    Isteni csokitortájuk van (kladdkaka), ami bármelyik kávéval együtt 45 kr, magában azt hiszem, 28 kr. Sört is árulnak, így kávézóként és sörözőként is felfogható. De aki éhes, annak ajánlom a hatalmas hamburgerüket (azt hiszem, bosseburger a neve), 30 dekás hússal, finom belevalókkal.

    Nyitvatartás:
    H-Szo: 10-22
    V: 10-15

  5. Chokladfabriken - Möllevångsgatan 36B
    (csak egy sarokra a fentebb ajánlott Mix étteremtől)
    A volt csokigyár, ma csokimúzeum kávézója...és vessetek a mókusok elé - copyright Woody Allen -, de ide megint csak egy teszt alapján jutottam el, miszerint itt van a város legfinomabb forró csokija (varm choklad). Ráadásul csak 20 koronába kerül. És tényleg nagyon finom, igazi csokit csurgatnak a tetejére, amit vagy teljesen elkeverünk, vagy a végére hagyjuk csemegének ;)

    Csokizás vagy kávézás közben a pult mögötti ablakon keresztül lehet figyelni, ahogy a lányok kézműves csokit csinálnak, csomagolnak :-) Ezeket persze meg is lehet vásárolni.

    Nyitvatartás:
    H-P: 12-18
    Szo: 10-14
    V: Zárva
A nap svéd szava: äta ute (szó szerint "kint enni", azaz pl. étteremben)

7 megjegyzés:

Edit írta...

Milyen ötletes cím! :-) Nagyon tetszett! Ha most Malmőben lennék biztos nem tudnék ellenállni egy Algarve pizzának! Edit

Fernel írta...

Szia Emőke! Te is kávés? De jó. Szeretem. Sokat fogunk beszélgetni róla azt hiszem:DD

Megnézném ezt a csokoládé gyárat, ha legközelebb arra járok, majd beugrunk egyet kávézni, remélem az is van ott. OK?

Emőke írta...

Persze, van kávéjuk is :-) Mondjuk magában a gyárban még nem voltam bent, picit bizonytalan is vagyok, hogy a múzeum nem a kávézót jelenti-e csak (mert ott is vannak kirakva emlékek, csokigyártó formák, stb.). De legközelebb megkérdezem!

És hajjaj, nagyon kávés vagyok...itt Svédországban meg is állna az élet, ha kávéhiény lenne, de tényleg. Még vacsora után is kávéznak, amit először rémesnek találtam, de tessék: az előbb ittam meg a kávémat (este 10 után).

Emőke írta...

...akarom mondani: kávéhiÁny :-)

kisrumpf írta...

Én most Stockholmmal fekszem-kelek, olvasom a Millenium-trilógiát, s majdnem minden oldalon kávéznak a főhösök :-) Bárki bárkihez betoppan, első kérdés, kér-e kávét :-)

Emőke írta...

Jaj, el kellene már olvasni ezt is!!! Ráadásul már elég régen meg is kaptuk mindhárom részt (persze svédül).

Egyébként igen, Stieg Larssonról is akarok írni - de lehet, hogy hiteltelen vagyok a könyvek olvasása nélkül? :-) Azért megpróbálom majd...

Névtelen írta...

Sziasztok, a pizzasaláta receptje itt található:

http://ennivalo.info/index.php/2010/01/pizzasalata/