2010. január 24., vasárnap

5 nap után

A főiskola első hete szó szerint szédületes volt. Minden nap felpörögtem, a szó abszolút pozitív értelmében. A hét vége felé mondjuk már láthatóan kevesebben voltunk, páran kidőltek a csoportból: volt aki "csak" elaludt reggel a fáradtság miatt, de az egyik lányról tudom, hogy pénteken egész nap otthon maradt, mert nem érezte jól magát. Na de ő pl. előző nap a suli után még dolgozni is ment egy étterembe, szóval érthető a dolog. Ja, és volt egy aranyos jelenet az egyik csütörtöki órán, ahol egy srác - ő ugyan pont nem a mi csoportunkban van, de együtt voltunk egy másik csoporttal - édesded mosollyal az arcán aludt a padra dőlve, egész órán keresztül ;)

Ebből a szempontból (is) mázlista vagyok, hiszen van aki munka és család mellett csinálja a programot, pl. több kisgyerekes anyuka is van az osztályban. Sőt: van aki még szoptat! Bár nálunk nem jelennek meg a gyerekek az órákon - legalábbis eddig -, de egy ismerősöm, aki egy másik szakra jár, elmondta, hogy náluk bizony van olyan, aki beviszi a babát. Sőt az sem ritka, hogy valaki emellett még ingázik is, pl. Landskrona-ból, ami kb. 40 km-t jelent és persze vonatra várakozást és az állomásra rohanást. A landskronai - egyébként iraki - lány elmondása szerint reggel 6-kor el kell indulnia, hogy a 8 órás előadásra beérjen...ehhez képest én félóra alatt simán bent vagyok.

Na és a folyamatosan ránk ömlő információözönt is fel kell valahogyan dolgozni. Bár úgy gondolom, a jövő hét talán már kicsit nyugisabb lesz ebből a szempontból. Majd meglátjuk :-)

Mindenesetre már egy vagon tankönyvet megrendeltem a neten, mert ott olcsóbb és összehasonlíthatóak az árak, pl. prispallen.se. Lassan be is futnak a könyvek. Addig szerencsére mindegyik órán kapunk fénymásolt anyagot a tanároktól, ez teljesen jól működik.

És mivel már "benne vagyok a rendszerben", végre megkaptam a bankkártyaméretű fényképes multikort-omat is, ami egy több funkciós diákkártya. Ezzel lehet bejutni a számítógépes termekbe és a főiskola épületébe (hétvégén is), fénymásolni lehet vele (előtte pénzt kell rá tölteni) és a főiskolai könyvtár olvasójegyeként is működik.

Szóval megvagyok, csak kevésbé intenzíven a blogra koncentrálva. Akinek pedig ilyen vagy olyan maillel lógok: senki nincs elfelejtve, viszont időt kérek, o.k.? És még egy megjegyzés, főleg azoknak, akik állandóan azzal nyaggatnak, hogy ugyan hogyan bírom a "svédországi hideget": a jobboldali menüben lévő időjárás-ikonok szerint jelenleg Malmöben -3 fok van, míg Budapesten -13 fok...és ez nem kivétel, kb. ilyen arány volt a jellemző egész télen (de tavaly is). Nehéz elhinni, tudom - de az igazság néha meglepő tud lenni :-)

A nap svéd szava: anmälning (jelentkezés)

7 megjegyzés:

delisa írta...

Használt könyveket - kurslitteratur-t is - nagyon olcsón be lehet szerezni, s az árak is összehasonlíthatók, pl. itt:

www.skobok.net

www.bokborsen.se

www.boktorget.se

kurslitt.se

Még ey érdekes dolog, ha nem boldogul valaki pl. egy angol vagy matekfeladvánnyal... - mindig van valaki, aki segít... :)

www.pluggakuten.se

Emőke írta...

Szia Delisa,

Köszi szépen a tippeket! Jó tudni ezeket!!

Emőke írta...

Ja, és az első link az "skolbok" lenne? Nem működik úgy sem...

delisa írta...

Hm, elírtam, www.stubok.net
nagyon jó site!

s a www.pluggakuten.se is!

Emőke írta...

Nagyon jól jönnek ezek a linkek, köszi még 1x! Megosztom majd őket a csoporttársaimmal is...

kisrumpf írta...

Örülök, hogy így pezseg az életed! Én itt csak 3 napig jártam iskolába (sütés), de piszok jó érzés volt tanulni.

De most már valószínűleg én is az édesdeden szundikálók közé tartoznék :-)

Emőke írta...

Hmmm, kötve hiszem, hogy itt bealudnál...annyira érdekes dolgokat tanulunk! Ma du. épp azon tűnődtem, hogy anno miért is tanultam azt, amit (és amihez nem sok affinitásom volt/van), ha helyette ilyen izgalmas tantárgyaim is lehettek volna.

Na de kár is a múlton rágódni, inkább annak örülök, hogy jelenleg ilyen mázlista vagyok :-)