2010. január 16., szombat

Pozitív vitaminok

Lívia - egyébként kanadai témájú - blogjában a legutóbbi bejegyzés nagyon tetszett (körbe is küldtem az ismerőseimnek), úgyhogy mindenkit arra biztatok, hogy olvassa el. Azt a kérdést feszegeti - illetve meg is válaszolja -, hogy rosszabb-e a világ ma, mint anno, a "régi szép időkben"?

Erre a témára nagyon szépen rímel egy másik írás decemberből, amit tegnap találtam, "Kellenek nekünk jó emberek?" címmel. Nagyon is idevág, ugyanis egy szintén Svédországban élő blogtárs osztja meg velünk egy kezdeményezés hátterét: mindennapi emberek nem mindennapi, sokszor önfeláldozó tetteinek bemutatása, közhírré tétele a tévében főműsoridőben, ill. az egyik legolvasottabb napilapban. Hogy ne csak a rossz hír legyen hír. Mert sajnos ehhez vagyunk szokva...

Kicsit más, de szintén pozitív élmények: vegyes tapasztalatokkal a hátunk mögött, tulajdonképpen egy másik kultúrából ideérkezve nekünk az is jól szokott esni, hogy megbíznak bennünk az emberek, a cégek. Pl. már második hete jár nekünk egy hetilap...egyelőre ingyen. Számla majd érkezik valamikor, hiszen tudják, hogy ki fogjuk fizetni. A biztosító telefonon bemondásra elhiszi, hogy biztonsági ajtónk, tűzoltókészülékünk, stb. van, amire azonnal meg is adják a kedvezményt a biztosítás díjából (ez több kedvezményt összeadva akár 50%-ot is elérhet).

Egyáltalán: a hivatalos/banki/biztosítási ügyek 90%-át telefonon vagy interneten el lehet intézni, nem kell a munkahelyről elmenni miatta. És az ügyintézők kedvesek, segítőkészek, mosolyognak. Sőt, érdeklődnek: hogy vagyunk? Nyilván ezt is tanítják nekik tanfolyamon, mégis jóleső gesztus. És nem kerül semmibe!

Ráadásul ötletesen, szellemesen ki vannak találva a dolgok. De majd erről is írok pár példát :-)

A nap svéd szava: försäkring (biztosítás)

9 megjegyzés:

delisa írta...

Nagyon érdekes számomra a Te szemszögedböl nézni, ami nekem (se mindig) természetes...

kanelbullar írta...

Egy adag a listahoz: en a jelzalog hitelemet inteztem telefonon/postan keresztul. :)

Venator írta...

Mi a fogorvosnál jártunk úgy, hogy a kezelés után adott egy csekket, hogy majd fizetünk a következő hónapban. Ezeket a dolgokat azért szeretem itt, akárhogy szídom néha őket. :)

forsikring = biztosítás

delisa írta...

Venator, ez Svédo.-ban inkább szabály, mint kivétel: nem szoktak azonnal fizettetni, mert egy kezelés után senki nem érzi túl jól magát... Egyezkedni is lehet egy esetleges részletfizetésröl.

Edit írta...

Szia Mőci!
Végigolvastam pengeváltásodat Martalóccal Lívia blogbejegyzésénél. Igaza van, tényleg rákattantál a témára. :-) Természetesen én veled értek egyet, és együttérzek vele a ráküldött nehéztüzérség miatt.
Köszi a sok pozitív idézetért, jól esett olvasnom őket!
Puszi
Edit

Martalóc írta...

Igen Edit, de remélem elismered, hogy megvédtem a negatív gondolkodás létjogosultságát!

Emőke írta...

Szia Martalóc,

Editet ismerve (és nagyon közelről ismerve, ugyanis a húgom) azt hiszem, le kell hogy törjelek...

Épp ellenkezőleg: amikor én nagyon-nagyon negatív voltam (értsd: a kórházban voltam emiatt), ő volt az, aki tartotta bennem a lelket. És nem pesszimista víziókkal...hiszen azzal csak mélyebbre lökött volna.

De persze továbbra is azt hiszel, amit szeretnél, szíved joga...csak ne akarj te se meggyőzni róla, hogy a tiéd a bölcsek köve. Nem fog sikerülni :-)

Martalóc írta...

Én nem beszéltem kövekről, csupán azt mondtam, hogy bizonyos esetekben a pesszimista hozzáállás kedvező eredményt is hozhat.

De ezen kár lovagolni, van itt sok más ádáz vitatéma.

Miért kellett külön jóváhagynod a hozzászólást?

Emőke írta...

Szia,

O.k., hagyjuk is a köveken lovaglást :-) Végülis csak annyit akartam írni, hogy nem győztél meg az ún. "kedvező eredményekről". Slussz-passz.

Hogy a hozzászólásokat miért moderálom? Egyrészt ez az én blogom, tudod. Nem szeretnék pl. szitkozódást, egyéb csúnya dolgokat itt látni. Mert valahol a szívem csücske ez a sarok, sok időt fordítok rá.

És megvan rá a technikai lehetőség, szóval miért ne?...