2010. január 2., szombat

A 00-ás évtized vége

Legalábbis ez volt az évvégi sajtó fő sztorija errefelé (is?), ezzel a felkiáltással mindenféle összefoglaló cikkek írására alkalmat adva: a 00-ás - azaz a 2000-től 2009-ig tartó - évtized jellemző személyiségei... legemlékezetesebb hírei - és így tovább. A svéd Wikipedia egész részletes listát állított össze, hogy ne felejtődjenek el a közelmúlt svéd és nemzetközi eseményei. (A hasonló, magyar nyelvű szócikk itt található.)

Természetesen a svédek rengeteg tűzijátékkal búcsúztatták az évet és évtizedet. Már mi sem lepődtünk meg, hogy a legtöbb biciklibolton (miért pont bicikliboltok??) és DVD-kölcsönzőn hatalmas "Fyrverkerier" (Tűzijátékok) felirat jelent meg.

A szilveszteréjszaka tiszta volt és csillagokkal teli (na és persze jó hideg), mi a Beijers parkból követtük az éjfélkor kezdődő fény- és hangözönt. A tavalyi háborús hangulathoz hasonló volt a mostani is, ehhez képest a budapesti augusztus 20-i tűzijáték kb. egy barátságos pezsgőpukkanás. Nem tudom, volt-e hivatalos (malmöi ill. állami) tűzijáték, de nem lepődnék meg, ha nem lenne ilyesmi. Úgysem nagyon tűnne fel a sokezer privát lövöldözés között...

Nekem újdonság volt a magasban szálló lampionok látványa, amik helyenként kisebb csoportot is alkottak, egy-egy kisebb holdra emlékeztetve (ha már a holfogyatkozásról lemaradtunk).

És két hír, már az új évből:

A nap svéd szava: 00-talet (a 00-ás évek)

Nincsenek megjegyzések: