2010. január 20., szerda

Csuka fogta móka

Igencsak felpörögtek körülöttem az események a legutóbbi bejegyzés óta. A történések hátteréről annyit, hogy még ősszel jelentkeztem a malmöi főiskolára (Malmö Högskola), a tavaszi félévre, majd az egyik helyi felnőttoktatásra is (Komvux Pauli). Persze mindkettőre a svédem csiszolgatása érdekében. A főiskoláról elutasító szép üzenetet kaptam, na nem postán, hanem az interneten, ahol be tudok jelentkezni és megnézni a jelentkezés státuszát. A Komvuxon ellenben angol nyelvű tesztet kellett írnom - svédből van SFI-bizonyítványom, ami alapján tudták, hol tartok - és várólistára kerültem (mivel a határidő lejárta után jelentkeztem).

Majd meglepő fordulatként - amikor már a fentiek a szerint esélytelennek voltam bélyegezve - mégiscsak behívtak angol és svéd tesztet írni a főiskolára. Ez volt múlt pénteken. A vizsga nem volt semmi, 2+3 órában nyomtuk, volt kiválasztós teszt (a-b-c-d, melyik a helyes?) és fogalmazás is. Sőt, a svédnél 3 fogalmazást kellett írni. A fő téma - milyen meglepő! - az egyenjogúság volt, erről szólt a kiválasztós teszt szövege és két fogalmazás is: mi történik, ha a családban a nőnek magasabb a végzettsége és a fizetése, illetve mi az egyenjogúság és miért fontos?

Hogy még izgalmasabb legyen a dolog, közben levelet kaptam a Komvuxtól, hogy a várólistáról ténylegesen felvettek mindhárom tantárgyra (angol B, svéd A és társadalomtudomány). De még mielőtt esély lett volna rá, hogy megtudjam a főiskolai teszt eredményét, hétfőn - január 18. - már el is kezdődött az oktatás (a Komvux és a főiskola is). Hurrá - gondoltam még vasárnap este is -, akkor most hová is menjek?...

Úgy döntöttem, hogy mivel a főiskola az álmaim netovábbja, ott kezdek. Tehát bementem a hétfő délelőtti tájékoztató órára, ahol az alap okosságokat mondták el (órarend, tankönyvszükséglet, tanárok és tantárgyak bemutatása, stb .). Itt rögtön megtudtam, hogy mindkét tesztem sikerült, ami a felvétel egyik feltétele. Kaptam egy regisztrációs lapot, amit kitöltöttem. Kb. ez volt az a pillanat, amikor realizáltam, hogy most már azért elég közel jutottam a főiskolai élethez. Amit ugyan Magyarországon már átéltem egyszer, de ez teljesen más közeg és téma.

Leginkább mert a szakra bejutott 25 embernek 15-féle anyanyelve van. Kelet-Közép Európából egy albán srác, egy ukrán és két román lány van rajtam kívül. Aztán vannak iraki, iráni és palesztin fiúk és lányok (az utóbbiak szigorúan fejkendőben). A spanyol anyanyelvűek képviseltetik magukat a legnagyobb számban: spanyolországi, argentin, chilei, kolumbiai és mexikói játékosokkal. Aztán van egy brazil lány - ő ugye portugálul beszél -, egy thai és egy fülöp-szigeteki - nekik thai ill. tagalog az anyanyelvük. Egy kínai lány, aki a mandarin és shanghaji nyelveket beszéli plusz egy lány az USA-ból.

Szóval színes egy társaság jött össze a Csukában (ugyanis Gäddan a főiskolai épület neve). És rögtön sorsközösséget éreztem mindegyikükkel, hiszen ők sem úgy születtek, hogy az anyatejjel együtt szívták magukba a svédet. Hozzám hasonlóan - ezt egészen biztosan tudom - mindegyikük hosszú utat tett meg, amíg eddig eljutott. No és persze bent maradtam a hétfő délutáni órákon is...de volt még egy érzékeny pont, ugyanis a bürokrácián át kellett jutnom (azon a bizonyos "el vagy utasítva" bejegyzésen). Pont a mai napon derült ki, hogy a kérdés megoldódott, azaz hivatalosan is jóváhagyták a felvételemet. Úgyhogy eddig azért hallgattam, mert nem akartam elkiabálni, de most már örömmel jelentem, hogy immár két napja diák vagyok...és nagyon jó érzés!
Napról napra, óráról órára úgy érzem, hogy jó kezek közé kerültünk: a tanárok lelkesek, rendkívül jól magyaráznak és van humorérzékük is. Mindegyik tantárgy máshogy érdekes. Szivacsként szívjuk magunkba az infót, méghozzá teljes munkaidőben: kb. 20 óránk van hetente és legalább ugyanennyi - ha nem több! - önálló munkát is kell csinálni (főleg házi feladatok, egy vagonnal, tényleg). Svéd beszéd, svéd kiejtés, svéd nyelvtan, svéd szavak, svéd társadalomtudomány...na és persze az angol.

A téma egyelőre kimeríthetetlen, mert minden nap rengeteg élmény ér. Igyekszem az érdekességeket jegyzetelni. Úgyhogy folyt. köv. :-)

A nap svéd szava: inträdesprov (felvételi vizsga)
Ui.: A fenti fotó a design-székekkel a főiskolai könyvtárban (Orkanen) készült...

9 megjegyzés:

delisa írta...

Gratulálok, hogy skerült elérned ezt az álmodat! Biztos jól fogod magad érezni, mert jól haladsz majd... könnyedén - a svédek ügyesek a nyelvtanításban.

Venator írta...

Gratulálok, nem lesz könnyű gondolom, de legalább hasznos. M is be akar iratkozni a főiskolára, legkésőbb jövő tavasszal.

Sok erőt és kitartást hozzá!

gollum írta...

Gratula, és további sok sikert!

kisrumpf írta...

Húha és nahát!

lucillaposta írta...

Gratulálok, remélem, rendszeresen beszámolsz a főiskolai életről :-)

Fernel írta...

Jó hírek! A bőség zavara, ugye...
Jó lehet újra tanulni. Ez lehet a szivárvány csoport:o))

Unknown írta...

Gratulálok, nagyon ügyes vagy, további sok sok sikert!

Emőke írta...

Köszönöm szépen mindenkinek! És igen, úgy gondolom, hogy sokat fogok írni a fősuliról, mert van (lesz) mit :-)

Manka írta...

Kissé megkésve, de én is gratulálok :) Nagyon klassz érzés lehet! És én is várom a beszámolókat.