2009. december 4., péntek

Járványhelyzet

Svédország dicséretet kapott az EU-tól a gyors és hatékony újinfluenza elleni fellépéséért. Ez azt jelenti, hogy ingyen oltanak be mindenkit, a rizikócsoportokba tartozóakkal kezdték (ez az első eset, hogy a svédek ilyen átfogó oltási tervet dolgoztak ki). Nem csoda, ha az Európában beoltottak csaknem fele svéd lakos. Az itt használt oltóanyag egyébként a Németországban már heves viták kereszttüzébe került Pandemrix (ahol a hadsereget nem is ezzel oltották, csak a lakosságot).

Mi is kaptunk behívót a közeli rendelőintézetbe, ahol szinte futószalagon oltják a jelentkezőket. Sőt, ahogy egy másik blogon olvasom, már drive-in rendszerű oltóhely is van. Mindenesetre mi úgy döntöttünk, hogy az esetleges mellékhatásokat választjuk a megbetegedés helyett. Én éppen Budapesten voltam azon a héten, így ott kértem a magyar gyártmányú oltást 3000 Ft-ért. Nem volt tolongás, összesen hárman várakoztunk az oltóhelyen. (Talán azért is, mert csak akkoriban indultak be az oltóközpontok Magyarországon.)

Ugyanakkor Dániában - ahogy Venatornál is olvastam - kizárólag a rizikócsoportokba tartozóakat oltják (pl. várandósok), a többiek még pénzért sem kaphatnak oltást. Punktum. Norvégiában pedig megjelent a vírus egy mutáns verziója is, amire nem hat az oltás.

Svédországban eddig 16 halálesetet jelentettek a járvány miatt. Nemrég arról is cikkeztek az újságok, hogy különösen veszélyeztetettek az egyedül élők: az első 8 áldozat egyedül élő férfi volt (én legalábbis akkor olvastam erről a jelenségről). Egyiküket, egy 50 éves malmöi férfit kétszer is hazaküldtek a rendelésről, ahol a rosszulléte miatt jelentkezett, így nagyon rossz állapotba, kómába került mire végül felvették, de már sajnos egyáltalán nem tudtak rajta segíteni. A hozzátartozói pert indítottak a kórház ill. az egészségügyi hivatal ellen.

Szerencsére a járvány terjedése mostanra valamennyire lelassult, remélhetőleg nem csak átmenetileg.

A nap svéd szava: svininfluensa (sertésinfluenza)

8 megjegyzés:

Venator írta...

De "minket" dánokat azért nem oltanak, mert igazi vikingek vagyunk, ellentétben a satnya svédekkel. :))

Névtelen írta...

Péter írta:
"Londonban tömeges evakuálásokat, városok karanténba zárását tervezték, sőt, a halálos áldozatok várható számát figyelembe véve felfújható hullaházak [7] beszerzésével készültek a becslések szerint világszerte akár egymilliárd áldozat halálát is okozni képes járványra."
2005.aug.25.Madárinfluenza járvány

kisrumpf írta...

Nálunk még az oltóanyag sem áll rendelkezésre, elvileg majd levélben szólnak, hogy menni kell... kihagyjuk.

Apropó, van egy Neked (is) szóló kérés a mai bejegyzésemnél. Ha gondolod...

Emőke írta...

Hahó,

Ááá, szóval én lennék az Enikő :-) Akkor megyek, írom...

kisrumpf írta...

Óóóó, nem is tudom, hogy kérjek bocsánatot.... Erika lánya Enikő, ma este érkezik, nagyon a fejemben volt, ne haragudj!!! Azonnal javítom.

(Ég a képem.)

lucillaposta írta...

Szia,

most találtam rá a blogodra, nagyon jó összefoglalók vannak benne, bárcsak korábban is olvastalak volna :-) Tavaly november óta vagyunk kinn, neked szinte a szomszédban, Lundban.

Azt hiszem, rendszeres olvasód leszek.

L.

kisrumpf írta...

Én pedig majd magát fogom olvasgatni, kedves Lucilla, látom kenyeret süt. Biztos fogok majd tanulni ezt-azt.

(Emőke, én pedig itt nem találom a reggeli megjegyzésemet... törölted? Mailben megkaptam... vagy van valami titkos eszköz az üzenetekhez, csak én nem ismerem?)

Emőke írta...

Szia,

Orvosoltam a problémát, most már látszik a bejegyzésed. Volt valami hibaüzenetem a korábbi publikálási kísérletnél, az volt a ludas :-)